Директори на болници и училища: Как ще плащаме високите сметки за ток?

0
Почти 5 000 лева на месец струва отопление в ОУ "Никола Обретенов" в Русе
Почти 5 000 лева на месец струва отопление в ОУ "Никола Обретенов" в Русе

Болници и училища вече изнемогват заради високите сметки за ток и газ

Хирургическият блок на областната болница в Шумен се отоплява на природен газ, а терапевтичният – на ток. По-високите им цени означават и повече разходи за лечебното заведение, което заедно с разходите за консумативи товари значително бюджета.

"В момента цената на тока, която заплащаме, е 2 пъти по-висока от тази, която заплащахме до преди няколко месеца. Тогава беше 104 лв. на мегават час. Сега е около 300 лв. Чувам, че и газта се увеличава. Досега не ползвахме газ, но от 2 дни се наложи да пуснем отоплението, което е на газ. В същото време се качват и цените на консумативите и на храната на болните", посочи директорът на МБАЛ "Шумен" д-р Димитър Костов пред Bulgaria ON AIR

Основно училище "Никола Обретенов" в Русе е изцяло газифицирано. Въпреки че е санирано и цялата топлоинсталация е сменена, сметките за отопление за последния месец са много високи.

"Почти 5000 лв. на месец в отоплителния сезон струва отоплението на газ. Трудно бихме се справили с увеличението на газта, още повече, че, самият монополист изисква авансово плащане. Искат и да преценим какъв ще ни бъде разходът за целия отоплителен сезон", каза директорът на ОУ "Никола Обретенов" в Русе Емил Тюлеков.

Няма вариант да се отоплява само част от сградата.

"И една десета да са тук, пак трябва да се отоплява цялата сграда. Няма как иначе. Не можем да отопляваме само част от сградата, включително и закритата част трябва, за да се поддържа температурата в системата", добави той.

Освен от високите сметки, ръководството на училището е притеснено да не се повтори сценарият от миналата година, когато заради онлайн обучението се е наложило от училището да плащат неустойки, тъй като не са изразходвали количеството газ, което са заявили.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Карате ли се с жена ти?
- Караме се.
- А как се сдобрявате?
- Изключвам рутера и я чакам да дойде да ме помоли да и "поправя интернета".

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари