Газовата криза удря все по-силно общините

0
Средните месечни разходи на общините за газ са нараснали с над 260% спрямо същия период на миналата година
Средните месечни разходи на общините за газ са нараснали с над 260% спрямо същия период на миналата година

Има опасност цели региони да останат без обществен транспорт и със затворени училища, детски градини и болници

75 общини в страната отопляват училища, детски градини, здравни и социални заведения изцяло на газ, заяви кметът на община Самоков и член на УС на НСОРБ Владимир Георгиев по време на проведеното вчера заседание на Кризисния щаб по проблемите на енергетиката, сформиран от правителството, съобщи НСОРБ. В заседанието взеха участие освен представители на НСОРБ и организации на работодателите и синдикатите.

Публичните структури остават извън обсега на коментираните мерки, обърнаха внимание представителите на НСОРБ Владимир Георгиев и Силвия Георгиева – изпълнителен директор. Общественият транспорт и публичните услуги по места са сред най-засегнатите от скока в цените на енергоносителите. Средните месечни разходи на общините за газ са нараснали с над 260% спрямо същия период на миналата година.

Европейските средства през последните години, насочени към въвеждане на мерки за енергийна ефективност и енергийни спестявания бяха ориентирани към закупуване на превозни средства на газ, газифициране на сградите и т.н. За преобладаващата част от реновираните в предходния програмен период публични сгради отоплението на газ е без алтернатива. В момента именно общините, които са се възползвали от тези възможности и са въвели широк спектър мерки за енергийна ефективност, са поставени пред изпитание за предстоящата зима. В планинските общини, каквато е Самоков, отоплителният сезон започва през септември и продължава до края на май, сподели с участниците в заседанието кметът на Самоков. Без намиране на механизъм за компенсиране на тези публични разходи, общините трудно биха гарантирали, че ще се справят с покриването на сметките през зимния сезон. Това би било допълнителен удар и по бизнеса в тези региони.

НСОРБ от 2020 г. настоява да бъдат диференцирани публичните потребители в Закона за енергетиката. В момента училища, детски градини и болници са приравнени, по отношение на компенсациите за електроенергия, с производствените предприятия. Сдружението алармира многократно, че компенсациите за потребявания природен газ, при липсата на пазарна прогнозируемост, са също толкова важни, колкото и компенсациите за електроенергия. Подпомагането на общините и други публични структури не оказва въздействие върху пазара, каквито бяха мотивите на вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

Във връзка с нарасналите цените на енергоносителите разходите за основните публични услуги в общините нарастват с 40,9 млн. лв. (25%) само през 2021 г., а тези за улично осветление – с 38% или с 23 млн. лв. повече.

За опасността, поради непосилни сметки за газ, цели региони на страната да останат без обществен транспорт и със затворени училища, детски градини и болници, говориха и представителите на синдикатите.

Решаването на проблемите с диверсификацията на газовите доставки трябва да се търси паралелно с предприемането на мерки за ясно дефиниране в Закона за енергетиката на нова група потребители – небитовите потребители и със създаване на механизъм за допълнително финансиране на общините, които използват газ за отопление в публичните сгради, категорични бяха представителите на НСОРБ в заседанието на Кризисния щаб към правителството по въпросите на енергетиката.

По време на брифинга след заседанието на Кризисния щаб, вицепремиерът Христо Алексиев обърна внимание, че задачата, която стои пред правителството е не просто да гарантира доставките на синьо гориво, но и да успее в кратки срокове да договори газ на приемливи цени. За бизнеса максималната пределна цена, при която предприятията могат да останат да работят, е в рамките на 250 лв. за Мвтч.

За компенсациите за цената на електроенергията тепърва ще бъдат търсени резерви, тъй като средства в държавния бюджет не са предвидени. Що се отнася до евентуални компенсации за потребителите на газ – предстои да бъдат обсъдени предимствата и недостатъците на подобна намеса на държавата и да бъдат подготвени необходимите промени в закони. Решението по въпроса е в ръцете на бъдещото Народно събрание. Междувременно страната ни е изправена и пред изискването на ЕК за намаляване на потреблението на природен газ с 15% - политика, за която все още България няма ясна пътна карта, припомни вицепремиерът Алексиев.

В следващите дни НСОРБ ще представи пред Министерство на енергетиката списъка на общините, в които отоплението е преобладаващо на газ. При необходимост, ще бъде събрана информация от общините за средните обеми, необходими за гарантиране на зимния сезон.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари