Димитър Симеонов - доброволецът в Ковид отделението в болница "Канев"

4
Увеличава се броят на тежко болните пациенти, отчитат от болницата
Увеличава се броят на тежко болните пациенти, отчитат от болницата Видео: Bulgaria On Air

Глътка въздух: Медици и доброволци отчитат по-лек натиск върху болниците

Намалява натискът от пациенти върху болниците, които приемат пациенти с Ковид-19. В същото време расте броят на доброволците, които искат да помагат.

Димитър Симеонов се занимава с логистика. Решава да стане доброволец в Ковид отделение, след като прекарва заразата.

"Мои познати, които са от персонала на болницата, бяха обявили, че имат необходимост от помощ. Знаейки какво е, реших да се включа с каквато помощ мога да им окажа. Работата беше елементарна - помощ с дезинфекция, носене на храна за болните... Неща, които са елементарни, но имат нужда от допълнителна ръка", разказва той пред камерата на Bulgaria On Air.

Димитър е помагал в Ковид отделението на русенската болница в началото на декември, когато е било най-натоварено.

"Имаше доста голяма заетост в болниците, доста болни и в момента, в който започнах аз отделението беше пълно. По време на декември се видя с влизането на мерките доста голям отлив, и въобще напливът към болницата беше много по-малък. До момента, в който вече нямат нужда от допълнителна помощ", споделя доброволецът.

Значително намаляване на пациентите за прием, отчитат и от Ковид отделенията.

"Броят на болните чувствително намаля. От средата на ноември до средата на декември обичайно поддържахме по 25-26 болни в отделението, като в момента болните са само 6. Говорим за чувствително намаляване от порядъка на 4 пъти", увери пулмологът от КОЦ-Русе д-р Николай Евгениев.

Увеличава се обаче броят на по-тежко болните. Специалистите очакват увеличение на случаите на заболели през януари заради събиранията по празниците.

"Ако тежко болните бяха една трета от пациентите, сега са две трети от пациентите. Тоест, ако имам шестима пациента, четирима са тежко болни, зависими към кислород и с ниски сатурации на кислород",обясни д-р Евгениев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Всяка жена си мечтае за размер... който няма значение!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари