Димитър Радев: Влизането в еврозоната няма да е на 1 януари 2025

0
По думите му, евентуално увеличение на данъците у нас не би допринесло за намаляване на инфлацията, а за увеличение на сивия сектор
По думите му, евентуално увеличение на данъците у нас не би допринесло за намаляване на инфлацията, а за увеличение на сивия сектор Снимка: БГНЕС

По думите му, евентуално увеличение на данъците у нас не би допринесло за намаляване на инфлацията, а за увеличение на сивия сектор

Намаляването на инфлацията за пореден месец трябва да е по-осезаемо, за да може България да получи положителна оценка в Конвергентния доклад на Европейската комисия и така да влезем в еврозоната. Това става ясно от думите на управителя на БНБ Димитър Радев, който даде интервю пред специалният пратеник на БТА във Вашингтон.

- Ако инфлационният критерий, който е определян като единствения, който страната ни не покрива, не бъде изпълнен през юни, смятате ли, че това е възможно да стане по-късно тази година, така че да се присъединим от 2025 г., макар не в нейното начало?

- Да, това е възможен и на този етап по-вероятен сценарий", обясни Радев.

Радев още веднъж коментира ролята на бюджета при намаляването на инфлацията. От думите му става ясно, че политиката, която се води от държавата е в точно обратната посока.

"Бюджетът трябва да е антицикличен или казано по друг начин - антиинфлационен, какъвто в момента той не е. Глобалният, а и нашият собствен опит показва, че най-добре това може да бъде постигнато чрез мерки за ефективно управление и контрол върху разходите", каза управителят на БНБ.

По думите му, евентуално увеличение на данъците у нас не би допринесло за намаляване на инфлацията, а за увеличение на сивия сектор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    М-даааа,
    И слава Богу, че нашите банкери и полит-педерасти никога няма да успеят да ни натикат в това финансово блато, колкото и да им се иска! България си има суверенна валута, наречена ЛЕВ!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари