Димитър Недков: Станали сме прошляци - молим се за пари, за да опазим културата си!

0
През годините на Прехода българските политици се самозабравиха, подчерта писателят
През годините на Прехода българските политици се самозабравиха, подчерта писателят Снимка: Личен архив

През годините на Прехода българските политици се самозабравиха, подчерта писателят

"Все по-рядко се споменава Денят на народните будители. Преди три години публикувах есето "Заспалият будилник на будителите". Това е единият от проблемите, защото малко разбираме що е то будителство. Будителството е типичен български феномен", каза писателят Димитър Недков в студиото на "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR.

Според него будителството винаги е било катализатор, защото будителят казва неудобните неща.

"Будилникът на будителите измерва историческото време, което рядко съвпада с астрономическото. Будилникът се опитва да съедини историческата ретроспектива на един народ с историческата перспектива. Покрай тези местни избори, това явление, което се случи, можем да се надяваме на някакво пробуждане.През годините на Прехода българските политици се самозабравиха", смята Недков.

Той е категоричен, че будителите правят възможно възраждането и оттам следва свободата.

"Едно време са се строили читалища, носили са книги. Днес мизерният процент от бюджетите, който се отделя, обрича нацията в заличаване на културната идентичност. Може би това е целта. Държава, която чака, проси пари от неправителствени чуждоземни организации, заличава народа си от историята. Превърнали сме се в прошляци, молим се, за да опазим културно-историческото си наследство", заяви писателят.

Всеизвестно е, че вътрешнопартийните взаимоотношения са своеобразна класифицирана информация и най-малкият достъп до нея за нас, наблюдателите, е поне членство, коментира Недков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари