Димитър Марковски: Ако някой е допринесъл за катастрофата с НСО, ще понесе отговорност

0
Автоекспертите ще отговорят, ако се е карало с позволената за тази пътна отсечка скорост
Автоекспертите ще отговорят, ако се е карало с позволената за тази пътна отсечка скорост Снимка: стоп - кадър / Bulgaria On Air

Автоекспертите ще отговорят, ако се е карало с позволената за тази пътна отсечка скорост

В тежка катастрофа с автомобил на НСО, в който е бил и съпредседателят на ПП Кирил Петков, загина друг шофьор.

"Дали има основание за смяна на началника на НСО - да бъде направена такава рокада, няма да промени последствията от този инцидент. Това е случайно събитие, което не може да бъде предвидено. Факт е, че когато се седи зад волана, трябва да се подходи с необходимата отговорност, независимо какъв е служебният автомобил и какви функции изпълнява. Правилата за движение са едни и същи за всички и трябва да се спазват. Няма законова хипотеза, в която да се дава законите да бъдат игнорирани и неспазвани", каза адвокатът Димитър Марковски в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му шофиралият колата на НСО би получил по-лека присъда, защото предимството му е било отнето.

"На първо място трябва да имаме резултат от изготвено автотехническо заключение, което ще установи каква е скоростта на движение на служебния автомобил на НСО. Ако се изпадне в хипотезата, че тази скорост е превишена, тогава шофьорът на автомобила трябва да поеме съответната наказателна отговорност. Тя ще бъде сериозно смекчена на базата на това, че възрастният мъж и неговата съпруга, които са пострадали, са отнели предимството. Неминуемо ще рефлектира върху наказателната отговорност на шофьора на НСО", добави Марковски в ефира на Bulgaria ON AIR.

Адвокатът е категоричен, че преди със сигурност да се разбере кой е виновен, трябва да има експертиза.

"Автоекспертите ще отговорят, ако се е карало с позволената за тази пътна отсечка скорост, ударът бил ли е предотвратим. Много нелеп инцидент, за съжаление, с починал човек. Изготвянето на техническото заключение ще даде категорични отговори кой каква вина има и до каква степен трябва да я понесе. Няма как да има подбудител в условията на непредпазливо деяние", коментира гостът.

Той допълни, че морална отговорност се крие във всеки един закон.

"В закона във всяка една правна норма има минимум морал, без който нито едно общество не може. Тоест - това не бива да се прави. Моралната отговорност трябва да се прецени с оглед кой какво е направил в тази ситуация малко преди настъпване на катастрофата и ако някой по някакъв начин е допринесъл за това, той трябва сам пред себе си да понесе тази морална отговорност", добави адвокатът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Балканеца
    Не може да се говори за отнето предимство, ако джипа е с превишена скорост. Там е 90 разрешената скорост и вероятно не е превишена, но ако е карал с над 100 отнемане на предимство няма как да има, просто защото кръстовището е почти веднага след завой и няма как да го види. Другия момент е, законно ли киро конституцията е ползвал кола на НСО. Ако не, вината е негова и на този, който му е дал колата, дори да се е движила с разрешена скорост.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари