Димитър Куманов: Малките ВЕЦ-ове не спазват законите

0
Раздадоха малки реки на партийни хора с много яки връзки, заяви членът на риболовен клуб „Балканка"
Раздадоха малки реки на партийни хора с много яки връзки, заяви членът на риболовен клуб „Балканка" Видео: bTV

Малките ВЕЦ-ове не спазват законите.

Това заяви в „120 минути“ Димитър Куманов от риболовен клуб „Балканка", който е участвал във филм на „Дойче веле“ за последиците върху водоемите у нас след добиването на електроенергия от тях.

По думите му те не изпълняват задълженията си да изпускат т.н. екологичен мотор в реките. Той разказа, че ВЕЦ-овете у нас започват да се увеличават, след като става ясно, че страната ни ще влезе в Европейския съюз и ще има субсидиране за производство на еко енергия.

Тогава започва лудницата, като всичките са на някакви партийни хора с много яки връзки. След това започва една лавина от издаване на разрешителни – между 2005 г. и 2010 г. реките в България са раздадени на тоя и оня да си правят тези неща“, коментира Куманов пред bTV.

Мъжът заяви, че сушата не е оправдание за лошото управление на водите. Годината е средна по влажност, проблемът е управлението.

Те им подариха реките. Построиха в коритата водохващанията си, а това е незаконно. Те трябваше да имат учредено право на строеж, тъй като коритата на реките са публична държавна собственост. Обществените ресурси се раздават на хората с връзки“, допълни мъжът.

Куманов коментира, че са направени ВЕЦ-ове на малки язовири за питейни нужди, при положение, че притокът им е твърде недостатъчен. „Сега гледаме резултата. Яз. „Ястребино“, питейният водоизточник на Община Антоново, там се стигна до Върховен административен съд, за да се спре намерението за построяване на ВЕЦ. Сега този язовир е един от застрашените“, каза още той.

Рибарят е категоричен, че бизнесът с ВЕЦ-овете вече не е доходоносен. Куманов уточни, че собствениците със стари договори „са на далавера“, защото работят на преференциални цени, но сега е твърде скъпо, за да се построи централа.

Сега държавата прави услуга, като отказва на мераклиите да правят ВЕЦ. Историята с яз. „Бебреш“ е, че инвеститорът е бил излъган, че ще има много вода за неговия ВЕЦ. Този язовир е строен при социализма и не е направено ВЕЦ на него, защото държавата е знаела, че няма вода. Тази година ВЕЦ-ът е работил два месеца, къде е изчезнала водата е друг много интересен въпрос“, заяви Куманов. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари