Дигитализират църковни издания в русенската библиотека

0
Най-старата книга, която сега е дигитализирана, е Духовен регламент на Петър Първи император, издадена през 1820 година в Санкт Петербург
Най-старата книга, която сега е дигитализирана, е Духовен регламент на Петър Първи император, издадена през 1820 година в Санкт Петербург Видео: БНТ

50 църковни издания с различно съдържание вече са описани, сканирани и са включени в дигитален каталог на Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ в Русе.

Процесът отнема много време, но експертите се надяват поетапно да успеят да направят достъпен огромния библиотечен фонд на Русенската света митрополия.

Идеята за дигитализиране на църковните и светски книги възникнала от нуждата все по-широк кръг изследователи да имат достъп до ценната литература на Русенската митрополия. Една книга се цифровизира за половин ден, информира БНТ.

Теодора Дянкова - специалист - Регионална библиотека „Любен Каравелов“-Русе: Митрополитската библиотека е една затворена структура, това е една специална библиотека, до която имат достъп сравнително малко хора. На нас ни се стори изключително интересно да можем да предложим тези безценни документи.

Най-старата книга, която сега е дигитализирана, е Духовен регламент на Петър Първи император, издадена през 1820 година в Санкт Петербург.

Милен Бакалов - зав. отдел „Културно-просветна дейност“- Русенска митрополия: Имаме доста ценни издания-старопечатни, които имат преписки –в началото, в края, които отразяват различни етапи от историята на нашия град, от църковната ни история... Те са на църковнославянски, на руски, на гръцки език.

Книгите в библиотеката на Русенската митрополия не са описвани до сега. Свещениците предполагат, че в нея има между 8 и 10 000 тома.

Милен Бакалов - зав. отдел „Културно-просветна дейност“ - Русенска митрополия: Сега с библиотеката ще направим дигитален каталог, който ще бъде включен в каталога на русенската регионална библиотека и така ще имаме точен опис и даже точен достъп.

В първите страници на богослужебна книга, съхранявана митрополията, се намират ценни за града исторически сведения.

Милен Бакалов - зав. отдел „Културно-просветна дейност“- Русенска митрополия: Най-известната книга, която тук имаме, откъдето знаем от 1632 година е основана нашата катедрала, пази се тука в нашия музей. Там има интересна информация, че през 1632 година, когато е имало еничари в град Русе, епископът Симеон осветил сегашната ни катедрала „Света Троица“.

Част от книгите съдържат ценна информация и за историята на българската православна църква. Други, написани на гръцки език, се отнасят за кореспонденцията между Руския император Петър Първи и патриарсите на Константинопол, Антиохия и Йерусалим.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари