Дезертьорите от Русия не са желани зад граница

1
Редица европейски държави отказват да приемат бягащите от мобилизацията в Русия
Редица европейски държави отказват да приемат бягащите от мобилизацията в Русия Снимка: ЕПА / БГНЕС

Редица европейски държави отказват да приемат бягащите от мобилизацията в Русия

Хиляди руснаци напускат родината си, за да избегнат мобилизацията и да не бъдат изпратени на фронта. Редица европейски държави обаче отказват да ги приемат.

Дълги опашки от автомобили на границите на Русия с Грузия, Финландия и Казахстан. Разпродадени полети за Сърбия, Дубай и дори Беларус. Руснаците напускат страната масово в последните дни в опит да избегнат частичната мобилизация. Но в Европа много държави затръшват вратата пред отказалите се от военна служба. Финландия вече затвори границите си, а други странио спряха да издават визи на руски граждани. Какво става в Централна и Югоизточна Европа, разказват кореспондентите на Дойче Веле.

Чехия се страхува от руски шпиони

Президентът на Чехия Милош Земан се обяви за приемане на руските граждани, които бягат от мобилизацията. "Смятам, че трябва да дадем визи и на тези хора, както дадохме на украинските бежанци", каза Земан. Чешкият държавен глава беше поддръжник на Путин до миналата година, когато се превърна в отявлен критик на руския президент. Призивът му обаче не среща поддръжници в Прага.

Ще бъдат приемани само дисиденти, не и бягащи от мобилизацията. Руснаците, които се опитват да избегнат военната служба, няма да могат да кандидатстват за хуманитарни визи, заяви външният министър Ян Липавски. Той обяснява решението и с опасения, свързани с националната сигурност. "Не може да ни стане цел да пуснем дезертьори да се разхождат свободно из държавата ни. Това би било риск за националната ни сигурност", каза Липавски. "Сред тези хора е възможно е да има руски агенти." Чехия спря да издава и туристически визи на руските граждани още от началото на войната в Украйна през февруари.

Дисидентите са добре дошли в Полша

Варшава също повдига въпроса за националната сигурност. Външният министър на страната Збигнев Рау заяви, че е "изключително непрепоръчително" да се приютяват голям брой руснаци в страната както заради сигурността, така и от морална гледна точка. Заместник- външният Марчин Вашик предупреди, че сред бягащите от мобилизацията може да има и хора, инфилтрирани от руските разузнавателни служби.

С кола, с колело или пеша - руснаците бягат през границата по всички възможни начини

"Не искаме да приемаме руски граждани, които досега са подкрепяли режима на Путин и сега, вероятно защото трябва да идат на фронта, са се превърнали изведнъж в големи демократи и искат да напуснат Русия", каза Михал Дворчик, шеф на кабинета на полският премиер. Но Полша няма да затвори границите си за правозащитниците и активистите, които са преследвани заради политическите си убеждения, заяви близък до премиера Матеуш Моравецки.

Темата поражда разнопосочни реакции в медиите. Либерално-консервативният вестник "Rzeczpospolita" е срещу приемането на руснаци, бягащи от мобилизацията. "Руската статистика показва, че почти 80 процента от населението подкрепя Путин и войната му в Украйна", отбелязва полски коментатор.

Консервативният публицист Лукас Варзеха пък пледира за "прагматично решение". "Да се насърчават войници да дезертират е един от най-старите и най-успешни методи за диверсия. Путин ни поднася тази възможност на поднос", пише той в портала Onet. "Нашата цел трябва да е да отслабим Русия", добавя журналистът.

През септември Полша вече драстично ограничи възможностите за допускане на руски граждани в страната - туристи, бизнесмени, спортисти и хора на изкуството не могат да влизат в Полша. Границите на страната обаче не са херметически затворени - дори за бягащите от мобилизацията или дезертьорите. Онлайн медията "Wirtualna Polska" съобщава, че 32-годишният руснак Александър например лесно е стигнал до Варшава с полет от Москва през Турция и Унгария.

Гърция не допуска дезертьори

Засега руснаци на възраст, на която могат да бъдат изпратени на фронта, не са търсили убежище в Гърция. Те биха опитали да влязат през Турция, а гръцката граница е затворена за всички бежанци от източната ѝ съседка. Ако бягащите от мобилизация руснаци все пак успеят някак да стигнат до Гърция, те едва ли ще бъдат допуснати в страната.

Гръцкото законодателство не предвижда убежище за бежанци, които не желаят да бъдат мобилизирани. В страната дезертьорството е криминална проява. Убежище се предоставя само на руснаци, които могат да докажат, че са били преследвани в Русия по политически, религиозни или други причини, преди да бъдат мобилизирани.

В Гърция се гледа по различен начин само на гръцкото малцинство в Украйна. Повечето хора от това малцинство живеят около Мариупол, в региони, които са окупирани от Русия. Тези хора ще бъдат приети в Гърция, ако пожелаят, дори онези, които отявлено подкрепят Русия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    дойче феле е американска...
    мечтая да излижа косматите топки на Кадиров
  • 8
    3
    ...
    И с какво са по-различни московските бежанци от киевските? И едните и другите бягат от война, която не са я започнали те самите. Война в която може да умрат. Да си се бият Путин и Зеленски и Байгън!
  • 3
    2
    русенец
    Защо, бе другари демократи и хуманисти? Значи за дезертьорите от Украйна има място в ЕС, а за дезертьорите от Русия - няма. Ще ми се да разбера логиката на мисленето ви, че да не ви смятам за абсолютни идиоти и демагози.
  • 2
    1
    дойче феле е американска...
    Българското общество не признава усрайна! България е християнска република и категорично отхвърля лгбт извращенията на сащ! България каза ДА на РАСИЗМА! България каза НЕ НА лгбт ИЗВРАЩЕНИЯТА на сащ! България категорично обяви сащ за агресор! България категорично обяви сащ за терористична държава! България категорично подкрепя християнските братя руснаци! България категорично подкрепя РУСИЯ! България категорично каза ВЪН сащ от България, вън на всички сащнически нпо-та на сащ от България! България тотално и категорично подкрепя борбата на Русия срещу антихристиянските ценности!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари