Деян Денев: Догодина ни очаква пожар в здравната система

0
Българският пациент е уморен от обещания, заявиха експерти в здравните грижи
Българският пациент е уморен от обещания, заявиха експерти в здравните грижи Снимка: PR Play

Догодина ни очаква пожар в здравната система

За това предупреди изпълнителният директор на Асоциацията на научно-изследователските фармацевтични компании АRPharM Деян Денев по време на форум на НПО на тема „Здравеопазване на кръстопът“, отбеляза Zdrave.net. Той се спря на изводи, посочени в доклада за дейността на НЗОК за изминалата 2020 година, в който се набелязва тенденция за спад в редица здравни дейности. Припомняме, в него се посочва, че „намалението на извършените дейности в извънболничната помощ, включително по профилактика и диспансерно наблюдение, е предпоставка за бъдещо увеличение на броя на хоспитализациите, което съответно би увеличило разхода в бюджета на НЗОК за болнична помощ“.

Очаква ни увеличен брой пациенти, които ще потърсят здравни грижи и много от тези случаи ще са по-сложни, отколкото са били тази година. Системата трябва да е готова за това“, заяви Денев, като допълни, че кандидатите за депутати трябва да са подготвени за това с конкретни мерки и ресурс.

COVID показва дефектите, но и предимствата на нашата система. Тя се нуждае от ефективно управление, насочено към посрещането на конкретни цели, заложени предварително като намаляване на смъртността, засилване на профилактиката и други“, посочи представителят на АRPharM. Той изтъкна, че правилният инструмент трябва да е здравна стратегия, целите от които да се изпълнят и чрез законови промени.

Като проблем той обособи и липсата на достатъчно данни в българското здравеопазване, на базата на които да се взимат дългосрочни решения.

От своя страна председателят на НПО Наталия Маева заяви, че последната година и половина под знака на COVID e показала липсата на дигитализация в сектора, на електронни досиета, както и достъпа до качествено здравеопазване.

Българският пациент е уморен от обещания, обърна се тя към представителите на политически сили, които взеха участие в дебата. Д-р Станимир Хасърджиев от пациентската организация заяви, че страната ни не може да си позволи толкова високи нива на смъртност, каквито бяха регистрирани по време на пика на епидемията. При толкова ниски на раждаемост, при чезнеща нация и със застаряващо население, не можем да си позволим високата смъртност на толкова хора в активна възраст, коментира той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари