Деветима арестувани след убийството на учител във Франция

0
Макрон определи нападението като терористичен акт
Макрон определи нападението като терористичен акт Видео: NOVA

Макрон определи нападението като терористичен акт

Терористично нападение разтърси Париж. Учител беше убит по особено жесток начин край собственото му училище. Според първоначалната версия преподавателят е показвал в клас карикатури на пророка Мохамед. Вероятно точно това е провокирало нападателя, за когото се смята че е краен ислямист, информира NOVA.

Девет души са арестуваните за убийството. Четирима от задържаните са членове на семейството на убиеца, който беше неутрализиран от полицията малко след извършването на престъплението.

Убийството на преподавателя по история и география потопи Франция в шок и скръб. Жителите на Конфлан-Сент-Онорин все още не могат да се съвземат от шока. Нападателят е ликвидиран от полицаите, а няколко негови близки са задържани. Според първоначалното разследване преподавателят показал миналата седмица на учениците карикатура на пророка Мохамед.

Френският президент Еманюел Макрон отиде в парижкото предградие, където стана убийството.

Наш съгражданин беше убит, защото преподаваше на учениците свободата на изразяване, свободата да вярваш или не. Нашият сънародник беше подло нападнат и стана жертва на ислямистки терористичен атентат”, обяви Макрон.

Мъжът, прерязал гърлото на учителя, е бил на 18 години, роден в Москва, от чеченски произход. Родителите и децата от училището още са в шок.

Синът му учи там и това беше неговият преподавател. Присъствал е в часа, когато учителят е казал на учениците мюсюлмани да вдигнат ръка и да излязат. Момчето ми каза, че той не го е направил, за да дискриминира или нарани някого, а за да предпази децата и да не ги шокира. Казал им е: „предпочитам да излезете, защото ще покажа една карикатура на пророка на исляма и не искам да ви шокирам”. Всичко тръгва от този случай”, разказа Нордин Шауди, баща на ученик.

Случилото се е породило полемика сред родителите на учениците. Имало и родителска среща на засегнати родители на ученици от класа на преподавателя. В срещата участвал самият преподавател и директорът на училището, но според родители срещата е протекла добре и без напрежение.

Разследващите проучват съобщение, качено в Twitter, в което е имало снимка на главата на жертвата. Следователите се опитват да установят дали изображението е било качено от самия нападател на учителя или от друго лице. Под снимката имало и заплашително послание до Еманюел Макрон.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Иванчо пита баща си:
- Тате, какво е гола вода?
- Айрян без кисело мляко!

Харесай Дунавмост във Фейсбук