Детски живот, заличен на пътя

0
Има ли сила, която да спре трагедиите с българчета, прегазени от коли и камиони?!
Има ли сила, която да спре трагедиите с българчета, прегазени от коли и камиони?! Снимка: БГНЕС/архив

Малчугани гинат под гумите на джипове и камиони

Дете на 2 години и 8 месеца издъхна преди дни, след като беше прегазено на паркинг в столичния квартал "Надежда". Малчуганът бил с баба си и дядо си, но се изплъзнал и за нещастие, попаднал под гумите на бус, припомня България Днес.

Подобни ужасяващи инциденти има от години и те не намаляват във времето. Деца гинат при нелепи обстоятелства на пътя и на улицата у нас.

Най-известният случай бе от 2014 година, когато 4-годишният Паоло загина, след като беше блъснат от джип на пешеходната зона в Стара Загора. Зад волана на мощното возило бе 44-годишният Георги Сапунджиев. Малкото дете умря пред очите на родителите и сестричката си Анджела, докато кара колело. Зловещата случка потресе цяла България и провокира редица въпроси за сигурността на децата по улиците.

Минути след инцидента разгневени граждани са започнали публичен линч на шофьора Сапунджиев. Те са го ритали, като някой е успял да го удари с камък по главата. Само намесата на полицаите е спасила шофьора убиец. След инцидента той бе настанен в отделението по неврохирургия в старозагорската болница. Оплакал се е, че бит, повръщал, но според лекари травмата не е животозастрашаваща.

Година по-късно Сапунджиев беше осъден за причиняване на смърт по непредпазливост при управление на МПС - 9 години затвор. Но понеже призна вината си, присъдата му беше намалена с 1/3 до 6 години. През 2018 г. Старозагорският окръжен съд реши оставащото време от наказанието му да стане условно, т.е. да бъде освободен предсрочно. Новината предизвика брожения и апелативните съдии от Пловдив отмениха решението. Те бяха категорични, че доброто поведение на Сапунджиев в пандиза, както и работата му там не са достатъчно доказателство за поправянето му.

Смъртен случай със сериозен обществен отзвук имаше през лятото на миналата година.

33-годишният румънец Адриан Крецу прегази 4-годишно момиченце, докато паркира колата си на паркинг в Морската градина във Варна. Впоследствие детето почина и това провокира дебати дали трябва да се допускат превозни средства в парковото пространство.

Румънският водач се движел на първа предавка със скорост около 7,7 км в час, когато колата му ударила 4-годишното момиченце, то изгубило равновесие и паднало пред автомобила на подсъдимия Крецу. Предвид ръста му - около 1 м, тялото попаднало между предните две гуми на колата. След удара в детето Крецу три пъти дал назад с колата си, като изминал около 2 метра и с предната си лява гума прегазил момиченцето. Вследствие тежката черепно-мозъчна травма то починало. На първа инстанция тази година той беше осъден на 1 година и 4 месеца затвор с 3 г. изпитателен срок.

Тежък инцидент имаше и в края на миналата година, когато 5-гoдишнo дeтe зaгинa в Руce, cлeд кaтo бe блъcнaтo oт кaмиoн. Малката Марая ce e рaзхoждaла c бaбa cи, кoгaтo тежкото возило e връхлeтяло oтгoрe й. След инцидента шофьорът избяга, но по-късно беше заловен - 76-годишният Петко Славов. Първоначално той бе осъден на три години затвор, но на втора инстанция съдиите добавиха още 12 месеца към престоя зад решетките. Присъдата се увеличи, защото го признават за виновен, че е избягал от местопрестъплението. На първа инстанция Русенският окръжен съд го оправда по това обвинение.

Преди 4 години турски тир, пътуващ към Румъния (по главния път Свиленград-Русе), прегази и уби на място 6-годишно момченце в старозагорското село Паничерево. Изневиделица Юлиян се оказал под гумите на тежкия камион и бил буквално размазан върху паважа на пътя. Вестта за трагедията се разнесла бързо и тълпа гневни роми атакували турския тир. Те се опитали неуспешно да свалят шофьора на кабината, за да го линчуват. В яда си и за отмъщение местните засипали стъклата на кабината на камиона с камъни, изпочупили стоповете и фаровете на камиона, а брезентът отзад бил разрязан. Едва няколко часа по-късно, когато бе вдигнат и трупът на убитото дете, те започнаха да се разотиват.

В края на ноември миналата година кола прегази и уби 10-годишно българче в Кипър. Инцидентът става на пешеходна пътека. Трагедията се разиграва в град Пафос следобед, когато момиченцето пресичало на зебрата на бул. "Тасос Пападопулос" на връщане от училище. То е било блъснато пред очите на дядо си. Детето е откарано в болница, където по-късно е починало. Зад волана на леката кола е била 70-годишна жена, която също е изпаднала в шоково състояние след инцидента, съобщиха тогава местните медии.

Починалото дете е родено в Кипър в българско семейство, което от години живее на острова. След трагедията се заговори за законодателни промени относно възрастта на водачите в държавата - от 650 хиляди правоспособни шофьори около 100 хил. души са на възраст над 65 г.

За съжаление, деца губят животи си и при други нелепи ситуации, свързани с превозни средства. Преди 5 години влак блъсна и уби на място дете на година и четири месеца в столичния квартал "Абдовица". Детето е оставено без родителски надзор и отишло да си играе край близката влакова линия. То е пропълзяло през храстите до траверсите. Предполага се, че детето е чуло звуковия сигнал и се е изправило, а влакът го ударил с шината си и го е изхвърлило на няколко метра.

А през 2018 г. ездач на кон прегази и уби 2-годишно дете в Сливен. Инцидентът станал в ромската махала на квартал "Надежда". По данни на полицията детето било водено за ръка от майка си, когато конят ги връхлетял. Откарано е в болница, където по-късно е починало.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари