Райският газ е хит сред по-малките ученици в Русе

0
По дискотеките дават на всеки, няма възрастови ограничения, разкриха момичета
По дискотеките дават на всеки, няма възрастови ограничения, разкриха момичета

По дискотеките дават на всеки, няма възрастови ограничения, разкриха момичета

Вече е установено мястото в Русе, където са заснети осемте момичета, за които се предполага, че дишат райски газ от балони. То се намира в непосредствена близост до сградата на Операта на т.нар. Ларго. От прокуратурата казаха, че още се доизясняват обстоятелства и резултатите от проверката по случая с разпространения видеоклип ще станат ясни утре.

Няколко момичета от видеоклипа са познати на две 13-годишни тийнейджърки. Пред камерата на БНТ те разказаха, че райският газ е хит сред по-малките ученици. Казват, че самите те не са употребявали, но много от техните връстници го правят. По думите им е лесно да се снабдиш с него от разпространител.

"Пари ако дадеш, колкото той каже, ти го дава. Мисля, че за един балон 5 лв. някъде, нещо такова. По дискотеките дават на всеки, няма възрастови ограничения", обясни едно от момичетата.

От Регионалната здравна инспекция съдействат на полицията за разследването на случая с видеоклипа. Разпоредба в Закона за здравето забранява продажбата на райски газ, включително и онлайн, на лица под 18 години. Въпреки това диазотният оксид безпрепятствено стига до непълнолетните.

"Райският газ може да бъде закупен от пълнолетно лице и съответно предоставен на непълнолетни", обясни д-р Павлина Симеонова – директор на Дирекция "Обществено здраве" на РЗИ - Русе.

За първите шест месеца на годината здравните инспектори са извършили 460 проверки в нощни заведения и 85 по сигнали за употреба на райски газ, но само в едно заведение е имало нарушение. Това е така, защото е много трудно да се докаже употребата на химичното вещество.

"Ако райският газ не е в оригиналната си опаковка, която има етикет с информация за съдържанието на химичното вещество, няма как да се докаже наличието на райски газ, например в един балон", коментира Симеонова.

Употребата на райски газ далеч не е безобидна, подчертават здравните инспектори. След първоначалната еуфория, може да се получи затруднение в дишането, забавен пулс, световъртеж, неврологични усложнения и увреждане на имунната система.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    4
    Ощинска Полюция
    Ние глобяваме децата дет се къпят в Данубето. Пената нареди тези дет го дишат газа, да не ги пипаме. Осперменителите с власт са по-важни от тези с газта. Браво на Бор И Яна, че изхвърли, като парцал трикратния и Осперменител.Да го поема сега оная С Вазелина от село Наколову, понастоящем сппециалистка в РИОСФ.
  • 5
    3
    Дсеррррр4444
    За какво сте се завайкали!!!Родителите не хаят!Едно да опъне чепика,тогава ще се вземат в ръце!!!Какво правят деца пред дискотеките????Полицаите им виновни!!!Хайде де!!!
  • -5
    2
    Супер
    Децата трябва да друсат, а не да пият, за да не станат прости като родителите си.
  • 13
    1
    Рере
    Ха познайте дали покрай дискотеките има поне по един полицай? Няма, полицията дебне посред бял ден на сянка, но в дискотеките и булевардите където се дрифти ги НЯМА.Трябва да има голям,организиран протест срещу БЕЗДЕЙСТВИЕТО НА ПОЛИЦИЯТА!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари