Детска учителка от Пловдивско загуби битката с коронавируса

0

Цитокинова буря помете 58-годишната Валя Нейкова от Пловдив

Обичаната детска учителка Вилияна Нейкова, за която медиците се бориха в продължение на 21 дни в Пловдив, е починала днес. На близките било съобщено, че смъртта е настъпила в резултат на цитокинова буря. Тя се причинява от прекалено силен отговор на организма, произвеждащ голямо количество антитела.

Колегите на Нейкова от детска градина "Синчец" в с. Скутаре са съкрушени от вестта. "Прекрасен човек и педагог си отиде", казват те, цитирани от вестник 24 часа. И не могат да повярват. За тежкото ѝ състояние 24plovdiv.bg писа на 17 март, без да споменава името на педагожката.

По думите на нейните колеги Валя се влошила рязко на 10-ия ден след поставянето на първата игла ваксина "АстраЗенека".

"На 17-и февруари отидохме двете да се имунизираме абсолютно доброволно. На следващия ден аз вдигнах над 38 градуса температура, имах всички симптоми на коронавируса, но нейният организъм не реагира", разказа колежката ѝ Ася Костадинова. Чак на 28 февруари, 10 дни след първата игла, Нейкова споделила, че не се чувства добре. На следващия ден вече имала симптомите на коронавируса - болки в гърлото и обилна хрема. Вдигнала 38,8 градуса температура. Но си останала дни наред вкъщи.

На 10 март била приета по спешност в интензивното на една от университетските болници в Пловдив. Веднага била поставена на апаратно дишане. Лекарите още тогава предупредили, че 70% от белите ѝ дробове ги няма. Медиците до последно се въздържали от прогнози.

"Много се надявахме и вярвахме, че Валя ще се възстанови, особено когато на 30 март я изведоха от интензивното и я преместиха в ковид отделението. Имахме надежда, че макар и трудно, ще започне да се подобрява", каза през сълзи Костадинова.

По думите ѝ Нейкова не е била нито с наднормено тегло, нито е имала придружаващи заболявания. "На пръсти се броят болничните ѝ през всичките години на трудовия стаж", допълни колежката ѝ Костадинова.

Нейкова има 20-годишен син, студент в Германия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари