Детска градина произвеждаща сама тока си

0
Детската градина вече има работеща фотоволтаична централа за производство на енергия
Детската градина вече има работеща фотоволтаична централа за производство на енергия

Детска градина „Калина“ в Дупница е втората детска градина в страната, произвеждаща сама електроенергия за своите нужди.

Това съобщи Румяна Хаджийска, директор на детското заведение, предаде "Фокус".

По думите ѝ детската градина вече има работеща фотоволтаична централа за производство на енергияЦентралата е с мощност 27 кW, включваща 110 панела, монтирани на покрива на детското заведение. Има и система за автоматично регулиране на температурата в сградата.

„Това е втората в страната детска градина с такава централа и първа клас А енергийна ефективност, с което се доближава до изискванията за сграда с почти нулево потребление“, каза Румяна Хаджийска.

Произведената от фотоволтаичната централа електроенергия ще покрива половината от нуждите на детската градина за електроенергия и 1/3 от цялостните енергийни нужди. За сравнение потреблението на електроенергия на детската градина за месец април 2018 година е 4 мWh. Очакваното годишно производство на централата е 30 мWh или средно 2,5 мWh на месец.

Проектът за централата е на Община Дупница и е с финансиране, осигурено от Националния доверителен екофонд. Стойността му е 107 919 лева, от които 15 % са съфинансиране от бюджета на детската градина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари