Децата на бежанци, за които Европа е мащеха

0
Над 18 000 непълнолетни бежанци са изчезнали в Европа само за две години
Над 18 000 непълнолетни бежанци са изчезнали в Европа само за две години Снимка: БГНЕС

Над 18 000 непълнолетни бежанци са изчезнали в Европа само за две години. Тревожното е, че повечето от тях вероятно са станали жертва на експлоатация.

При рутинна проверка на автомобил на германско-полската граница полицията открива четирима виетнамци без документи, сред които и 15-годишно момиче. Оказва се, че то няма роднинска връзка с останалите пътници. Момичето е поето от социалните служби, но скоро след това изчезва.

Служител в дома, в който момичето е било настанено като "непридружен малолетен бежанец", подава сигнал. Но то така и не е открито - само се превръща в част от статистиката. А тя е наистина стряскаща - в периода 2018-2020 година в Европа от социалните домове са изчезнали 18 292 непълнолетни. Информацията е резултат от международно изследване, наречено "Изгубени в Европа", в което участват редица медии, сред които британският вестник "Гардиън" и германското радио rbb, предава Дойче Веле.

Статистиката - безлична и безразлична

Изследването разкрива слабостите на националните статистически служби. Франция, Дания и Румъния например не събират информация за изчезналите деца. България не прави разграничение между непридружени и придружавани деца и младежи. Споделянето на информация между службите в различните държави също не функционира оптимално.

ЕС е наясно с тези проблеми. Говорител на еврокомисарката по вътрешните работи Илва Йохансон, която отговаря и за бежанците, обяви във връзка с изнесените данни следното: "Европейската комисия вече е сигнализирала на държавите членки, че трябва да направят повече за предотвратяване на изчезването на деца бежанци, включително чрез по-доброто събиране на данни".

Принуждават ги да вършат престъпления

Поради всичко това от международната организация за защита на правата на децата ECPAT предполагат, че броят на изчезналите деца е още по-висок и подлагат на критика липсата на обща европейска система, която да ги регистрира. Основните опасности пред тях са да станат жертви на експлоатация и зависимости.

Полицията в Германия се натъква на изчезналото 15-годишно виетнамско момиче случайно - откриват го при претърсване на жилище в Берлин. Оказва се, че то живее при виетнамска двойка, която се занимава с нелегална търговия на наркотици и цигари. Момичето е трябвало да работи в козметичен салон срещу 300 евро месечно, но също така - да пренася наркотици и да продава цигари.

Проблемът е общоевропейски

В периода 2018-2020 година само в Германия са регистрирани 7806 изчезнали непридружени деца и младежи. Повечето от тях са от Афганистан, Мароко и Алжир. Рано или късно по-голямата част от тях се появяват, но следите на 724 все още се губят. Криминалните служби обаче признават, че заради различни проблеми със събирането на информация и липсата на лични документи тези данни са по-скоро ориентировъчни.

Съществуването на организирани престъпни групи за контрабанда на деца в Европа е известно отдавна. Още 2016-а година Европол предупреждава за мащабите на тяхната активност. През януари 2021-а година Федералната криминална служба потвърди пред rbb, че съществува мрежа от виетнамски контрабандисти и трафиканти на хора, която действа на европейско ниво.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари