Деца убиха щъркел в Стамболийски

0
Въргаляха мъртвия щъркел и го въртяха по поляната, разказва жена, станала свидетел на грозната сцена
Въргаляха мъртвия щъркел и го въртяха по поляната, разказва жена, станала свидетел на грозната сцена Снимка: Грета Петрова

Деца от ромски произход убиха щъркел, след което се гавриха с него.

Зверството с птицата се случило в квартал "Партизанина" в Стамболийски, сигнализираха възмутени граждани във Фейсбук.

Въргаляха мъртвия щъркел и го въртяха по поляната”, разказва жена, станала свидетел на грозната сцена. Най-тъжното според нея е, че в гнездото останали две бебета, за които вече няма кой да се грижи. „Кой ще ги храни сега, като мама или татко го убиха. Кой ще им помогне”, пише жената.

Според очевидци сами в гнездото са останали две малки пернати. Десетки хора, живеещи и работещи в района, станаха съпричастни към съдбата на малките. Те опитали да сезират институции и неправителствени организации.

Днес оцелелият родител се е появил и е нахранил малките щъркелчета.

Екоекспертите са взели решение да оставят малките птици на грижите на оцелелия си родител вместо да ги отнемат от него и да ги изпращат в Спасителен център.

Мотивът им е, че вариантът да бъдат оставени в естествената си среда ще е по-добър за развитието им. Гражданите на града са възмутени от бруталната постъпка. Те следят осиротелите малки и информират РИОСВ за случващото се, като изпращат и снимки.

От общината ще следят за състоянието на птиците и ще са в постоянна връзка с екоинспекцията. Районното управление на МВР-Стамболийски е образувала преписка и ще извърши следствени действия по случая.

Припомняме, че белият щъркелът (Ciconia ciconia) е приоритетен за опазване вид, защитен на територията на цялата страна. Законът за биологичното разнообразие забранява улавянето и убиването на екземпляри от вида, а нарушителите подлежат на санкция в размер от 100 до 5 000 лева.

Вчера ви разказахме за хора в село Церово, които помогнаха на щъркел със счупен крак.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари