Русенчета се грижат за прилепите, които могат да ни отърват от комарите

1
В градовете прилепите помагат в борбата с комарите - едно малко кафяво прилепче може да изяде хиляда комара за една вечер
В градовете прилепите помагат в борбата с комарите - едно малко кафяво прилепче може да изяде хиляда комара за една вечер

В градовете прилепите помагат в борбата с комарите - едно малко кафяво прилепче може да изяде хиляда комара за една вечер

Това ще се случи от 13:00 до 14:00 часа на 17 ноември, четвъртък, 2022 година в двора на Основно училище „Олимпи Панов“. Акцията се организира от Сдружение „Приятели на музея“ Русе, Регионален исторически музей – Русе и Българско дружество за защита на птиците. Това е финална дейност по проекта „ПрилеПтици – нашите летящи приятели“ на Сдружение „Приятели на музея“ – Русе. 

Участниците в акцията ще засадят плодни дръвчета от различни сортове череша, слива, ябълка, кайсия. Ще монтират и къщички за прилепи.

Специалист агроном ще даде съвети на учениците как да отглеждат овошките. Еколог ще разкаже за биоразнообразието на градските екосистеми с акцент – прилепи и птици и как да ги опазим и познаваме. Голямата цел на инициативата е да има по-малко комари в Русе. 

Участниците в проекта ще се уверят, че прилепите не са никак страшни, а напротив - различни и симпатични.

В България се срещат 33 вида от възможните 35 в Европа и всички те са насекомоядни. Прилепите са много полезни: те се хранят с насекоми. В градовете помагат в борбата с комарите: едно малко кафяво прилепче може да изяде хиляда комара за една вечер. В селското стопанство помагат, защото повечето от насекомите, с които се хранят, са вредители за посевите.

Ако повече хора научат повече информация за прилепите – ще помогнем за опазването им в бъдеще.

Какво казват специалистите:

Засаждането на плодни дръвчета ще създаде хранителна база от насекоми за птиците и прилепите в големия град. Ще помогне за формиране на природозащитно мислене у малките ученици, те ще разберат повече и ще допринесат сами за опазване на биологичното разнообразие в градските екосистеми.

Учениците ще се грижат няколко години за засадените дръвчета, за да могат те да оформят корона, да дадат плод и да бъдат полезни на прилепите и птиците като места за търсене на храна, почивка по време на миграция, формиране на гнезда и убежища.

Сортовете са специално подбрани, за да може да се осигури „по-широко отворен прозорец“ за цъфтеж и плододаване на дърветата. Така ще ги навестяват повече насекоми още от март чак до месец май. Отглеждането на овощните дървета ще се осъществява, без да се ползват препарати за растителна защита. Децата ще могат да използват плодовете за здравословна храна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари