Деца от центрове в Дрен разказаха за насилие

0
Децата потвърждават за психически тормоз, оказван над тях
Децата потвърждават за психически тормоз, оказван над тях Видео: Нова телевизия

Деца от центровете за настаняване от семеен тип в радомирското село Дрен са подлагани на насилие и психически тормоз.

Това потвърждават самите деца, след като миналата седмица в центровете са предприети две проверки – на Държавната агенция за закрила на детето и на омбудсмана. Проверката на агенцията още не е приключила, а омбудсманът Мая Манолова изпрати сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров.

„Единственото обяснение за нас е, че има страх центровете за настаняване от семеен тип да останат без достатъчен брой деца и по този начин да загубят част от финансирането”, заяви Любомир Крилчев  от дирекция "Основни права и свободи на човека". Манолова е препоръчала на социалния министър да направи проверка на работата на социалната служба в Радомир.

Социалните работници в Радомир категорично отрекоха да следват друг интерес, освен този на децата – да растат в семействата си, когато обаче това е възможно. „Никога и по никакъв повод не сме оказвали натиск над децата”, твърди Светослава Асенова. Бившата директорка също отрече каквото и да било насилие над децата, но така и не застана пред камерата ни.  Социалните също твърдят, че не са получавали такава информация.

Иначе децата споделят - стига да имат доверие в човека насреща. Такъв човек за тях е йеромонах Рафаил, който е бивш социален работник.  „Те биват малтретирани, биват удряни, биват обиждани, биват им потъпкани най-елементарни човешки права като например връзка с родителите, голяма част от които правят всичко възможно, че дори и невъзможното да си ги приберат обратно”, заяви той.

След излъчването на репортажа за проверките от миналата неделя, децата се отпуснаха да пишат на Novanews.bg, a  ние препратихме публикациите им до Държавната агенция за закрила на детето и омбудсмана.

Още по темата гледайте във видеото, излъчено по Нова телевизия! 

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари