Деца от Русе могат да кандидатстват за членове на Съвета на децата

1
Могат да бъдат предлагани кандидатури на деца на възраст от 13 до 16 години
Могат да бъдат предлагани кандидатури на деца на възраст от 13 до 16 години

Могат да бъдат предлагани кандидатури на деца на възраст от 13 до 16 години

В ход е процедурата за избор на членове на Съвета на децата, а финалните резултати ще станат ясни в края на септември. Съветът на децата е консултативен орган към председателя на Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ и от 2003-а работи в изпълнение на основните принципи на Конвенцията на ООН за правата на детето. Един от тези принципи е участието на децата в собственото им развитие и закрила – не като обект, а като фактор.

Според областния управител на Русе Анатоли Станев инициативата е значима, защото по този начин младите хора ще разберат, че тяхното мнение е важно и така те ще допринесат за изграждането на едно наистина активно гражданско общество. Целта на този Съвет е подобряване на механизма за детско участие на национално ниво чрез гарантиране на широка представителност на децата и ангажиране на органите на местното самоуправление, гражданското общество, медиите и бизнеса в популяризирането и подбора на кандидатите.

Съставът на Съвета на децата се формира от по един представител на всички 28 административни области, като има и 4 квоти за деца от уязвими групи и 1 квота за представител на децата, получили международна закрила в България.

За членове на Съвета на децата могат да бъдат предлагани кандидатури на деца на възраст от 13 до 16 години, в следните четири направления: членове на училищни форми за самоуправление, съгласно чл.171 на Закона за предучилищнотото и училищното образование, или на детски/младежки съвети, парламенти и др.; представители на детски и младежки инициативи и програми, финансирани от бизнеса; представители на неправителствени организации, работещи с деца, както и потребители/доброволци в социални услуги за деца, както и индивидуални кандидатури. Членовете на Съвета следва да отговарят на следните критерии:

Активност, креативност, толерантност, ангажираност към обща кауза, умение за водене на преговори и участие в групови дискусии, ориентираност към резултати, организаторски умения, доказани умения да работи, мотивира и обединява децата от областта, умение за изказване на позиция от името на другите деца от областта, а също и възможност за пътуване без придружител /не се отнася за деца от уязвими групи, които имат нужда от подкрепа/.

Относно избора на деца бежанци следва: детето да е получило международна закрила и да владее достатъчно добре български език, за да може да общува с всички членове на Съвета.

Всяко дете може да кандидатства само в едно от посочените направления.

При кандидатстването е необходимо, детето да има настоящ адрес на територията на някоя от общините на територията на област Русе, а също така да попълни формуляр за кандидатстване и кратко мотивационно писмо. Прилагането на Процедурата за избор на членове на Съвета на децата е разделена на 3 нива: общинско, регионално и национално, които са взаимосвързани. По този начин е изграден ефективен механизъм за детско участие с представителност на местно и национално ниво.

Благодарение на включването на областните управители и кметовете в страната се гарантира, че всички деца получават равен достъп до участие в Процедурата. Кандидатстването на общинско ниво е до 24 май, като до 15 юни трябва да е приключила процедурата на местно ниво. След това областният управител назначава регионална комисия, която до 30 юли също трябва да направи оценка на постъпилите кандидатури. Накрая следва и националната процедура.

Условията за кандидатстване и необходимите формуляри може да намерите ТУК.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Малкия мук
    Поредната идиотска безмислица
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари