Три пъти е нараснала конкуренция за работно място в IT сектора

1
Търсенето на хора с опит продължава да надвишава предлагането
Търсенето на хора с опит продължава да надвишава предлагането

Търсенето на хора с опит продължава да надвишава предлагането

Конкуренцията за едно работно място през последната година се е увеличила три пъти на IT пазара: ако през януари 2023 година е имало средно четири изпратени CV-та за една обява, то през същия месец на 2024 година броят им вече достига дванадесет, показва проучване на специализирания Job Board за IT обяви на DEV.BG.

Търсенето на специалисти в IT сектора у нас отчита лек спад през януари 2024 година, спрямо същия месец на предходната година – от близо 3500 до 2300 обяви. В същото време интересът към позициите нараства двойно – от 13 153 през януари 2023 година, до 27 100 за първия месец на текущата година.

По-големият брой на кандидатурите обаче се дължи не на дефицит на работни места, според Светослав Димов, главен изпълнителен директор на DEV.BG, а на три основни причини: „Увеличи се броят на активно търсещите кандидати, които преди са разчитали само пасивно да получават предложения от приятели или специалисти по подбор. Освен това един човек кандидатства средно на повече обяви в сравнение с 2021-2022 година. И не на последно място търсещите работа все по-често се обръщат към нас като специализирана платформа за технологични позиции.

През януари 2024 година (под)категориите от обяви, които се радват на най-голям интерес от страна на търсещите работа, са Junior/intern позиции, JavaScript, Backend development, Frontend development, РМ/ВА. Най-голямо внимание са привлекли свободните позиции в София, където има и най-висока концентрация на IT работодатели, следвани от изцяло дистанционните възможности за работа, Варна, Пловдив, Русе и Бургас, пише Novini.bg.

IT пазарът навлиза в период на отрезвяване, посочва Димов: “Въпреки спада в броя отворени позиции, търсенето на IT специалисти с опит продължава да надвишава предлагането. Сега говорим за „нормализация“ и „отрезвяване“, които ще доведат до разумен баланс между очакванията на работодателите и търсещите работа — нещо, което се случва след всеки болезнен икономически цикъл.”

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари