Дете откри монета от времето на император Марк Аврелий

2
Римската монета е открита в Бремен, Германия и е на 1800 години
Римската монета е открита в Бремен, Германия и е на 1800 години

Римската монета е открита в Бремен, Германия и е на 1800 години

Момче на 9 години е открило случайно, докато си играело на открито в Бремен, Германия, римска монета на 1800 години, съобщи ДПА, позовавайки се на съобщение на археологическата служба на Бремен, предава БТА.

Рядката сребърна монета от времето на император Марк Аврелий, управлявал от 161 г. до 180 г., е била открита миналото лято, но бе представена публично на пресконференция с участието на деветгодишния Бярне, който я е открил.

Тази монета е рядкост тук, в Бремен, каза главната археоложка на града Ута Хале. Тя допълни, че районът е бил извън рамките на Римската империя и досега в него са открити още само две древноримски монети. Според Хале монетата вероятно е била използвана при търговия, възможно е да е била на древноримски наемник или да е пазена като сувенир.

През последните няколко години две подобни монети бяха открити в Долна Саксония.

Хале каза, че съдбата на монетата предстои да бъде решена след разговори със семейството на момчето, което я е открило. Археоложката каза, че би искала находката да бъде изложена в Музея за история на културата и изкуството в Бремен. "Ако само ще може да се гледа, ще е малко скучно", коментира предложението ѝ Бярне.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Хабдера
    Не е зле,чини,струва лев.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари