Дете е загинало при силното земетресение в Хърватия

0
Трусът е продължил около половин минута
Трусът е продължил около половин минута

Трусът е продължил около половин минута

Земетресение от 6,2 по Рихтер разтърси Хърватия, съобщава Европейският сеизмологичен център. Едно дете е загинало, предаде БТА.

Епицентърът на труса е на 46 км югоизточно от Загреб, в района на Петрине, дълбочината му е 10 км. Усетен е силно и в Словения

Земетресението продължило около половин минута и е усетено в Риека, Вуковар, Сплит, Загреб.

Полицията призова гражданите да излязат на открито, ако имат възможност, и да се отдалечат от сградите, които са застрашени от срутване.

Според хърватската държавна телевизия трусът е съборил покрива на болницата в Сисак над отделението за вътрешни болести. Екипът на телевизията едва се е спасил на входа на Градския съвет, който също се е срутил.

Столицата Загреб също е засегната - за известно време спря токът, трамваите замръзнаха на релсите, улиците се изпълниха с хора.

За да се овладее тежкото положение в Петриня хърватската армия е изпратила 300 войници, които да помогнат. Премиерът Андрей Пленкович също пътува натам.

В Словения земетресението е усетено силно в Любляна, Нова Горица, Птуй и Межица. Атомната централа в Кръшко беше спряна като предпазна мярка. Сесията на Народното събрание също беше прекъсната, защото сградата пострада. Депутати публикуваха снимки от разрушенията.

От МВнР съобщиха, че няма данни за пострадали български граждани. Властите извършват оценка на материалните щети. Земетресението е усетено също в Сърбия и Босна и Херцеговина и Словения.

Вчера централната част на Хърватия беше разлюляна от земетресение от 5-а степен, което причини материални щети.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари