Десислава Атанасова: Очевидно на президента много му тежи сянката на БСП

0
Сегашното управление няма алтернатива, заяви депутатаката
Сегашното управление няма алтернатива, заяви депутатаката Снимка: Канал 3

Президентът Румен Радев категорично се опитва да отблъсне от себе си сянката на БСП, защото тя очевидно много му тежи, заяви в "Офанзива с Любо Огнянов" депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова по повод обръщението на държавния глава, в което той обяви, че сегашното управление няма алтернатива.

"Последното му обръщение към нацията съдържаше следните послания: сегашното управление няма алтернатива, зачерква много умело "Визията за България" на БСП, зачеркна и онези 1,8% извънпарламентарна опозиция, които са много шумни, но само това", обобщи Десислава Атанасова.

"Не знам дали БСП приемат тази констатация като стимул, но трябва сериозно да се замислят каква опозиция са, могат ли да бъдат алтернатива, и щом президентът им казва, че не са, тогава да променят нещо", препоръча тя на опозицията.

За забавения президентски подпис върху указа за освобождаването на Младен Маринов като главен секретар, за да бъде назначен за вътрешен министър, и оценката, че обществото е критично към кандидатурата му, Десислава Атанасова каза: "А как преди една година оценката му беше доста по-различна при назначаването му за главен секретар.

Докато определението за "мърлява работа" не е негово, а е цитат от премиера за онази акция в град Харманли на онова кръгово кръстовище за обвинения инвалид с триколката, а не на виновния, който се оказа баща на президента.

Не намеквам нищо, но няма добър отзвук държавният глава, който следва да е еднакво отдалечен от всички партии, да прави коментари към който и да е от МС, което руши доверието и авторитета на институциите. 

До този момент президентът не намери повод или време да сподели мислите си пред избраните в Парламента - той прави подобни коментари някъде по някакви събития. Но при почти 2-годишен свой мандат не дойде на откриването на сесии или при нов политически сезон да каже някои неща", припомни Десислава Атанасова.

Според нея забавеният президентски подпис върху указа за Младен Маринов "не донесе политически дивидент на никого, още повече на президента."

По повод предстоящия избор на нов главен секретар, който трябва да се съгласува с президента, тя сподели: "Сега в чл. 36 на Закона за МВР има такава съгласувателна процедура с президента за избора за главен секретар. Това не означава, че президенът може да посочва кой какви качества притежава и дали одобрява една кандидатура. Цялата отговорност се носи от МС, респективно от премиера".

За предложението на бившия служебен премиер Стефан Софиянски вътрешното министерство да премине към президента, Десислава Атанасова коментира: "Учудвам се, че г-н Софиянски го прави - за това трябва Велико народно събрание,  нова Конституция, но не виждам мнозинство за тази идея". 

На въпрос на водещия Любо Огнянов дали ГЕРБ има кандидатура за конституционен съдия, Десислава Атанасова бе лаконична: "Имаме, но няма да ви я съобщя - следващ въпрос?"

Запитана каква позиция ще заеме България спрямо наказателната процедура срещу Унгария в еврокомисията, Десислава Атанасова припомни: "България има позиция, взета на заседание на МС, но не е обвързана с решение на МС, защото темата не е предложена на дневен ред. А тогава позицията на България ще е такава, каквато сме определили. Фактите: евродепутатите на ГЕРБ от групата на ЕНП, са гласували против санкциите срещу Унгария, г-н Станишев е гласувал "за".

Накрая Десислава Атанасова обяви, че няма причини за провеждане на предсрочни избори догодина.

Източник: Канал 3
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари