DESFA иска водороден тръбопровод, който да свърже Гърция с България

0
Тръбопроводът на стойност 1 милиард евро е част от бъдещ европейски югоизточен коридор
Тръбопроводът на стойност 1 милиард евро е част от бъдещ европейски югоизточен коридор Снимка: DESFA / Фейсбук

Тръбопроводът на стойност 1 милиард евро е част от бъдещ европейски югоизточен коридор

Операторът на гръцката газопреносна система ДЕСФА (DESFA) иска да изгради водороден тръбопровод на стойност 1 милиард евро, който да свърже Гърция с България като част от бъдещ европейски югоизточен коридор, пише гръцкото издание "Катимерини", цитирано от БТА.

Схемата, предложена съвместно с България, е преминала първоначална техническа оценка от Европейската комисия, което я прави допустима за включване в европейския списък с проекти от общ интерес, заяви DESFA в презентация, представена вчера.

Това поставя "Гърция, Испания и Италия на едно и също ниво по отношение на потенциала за бъдещата роля, която тези средиземноморски държави ще играят в осигуряването на инфраструктура за водород", заяви на пресконференция главният изпълнителен директор на DESFA Мария Рита Гали.

DESFA посочи, че 540-километровият тръбопровод ще бъде част от европейски коридор, който ще свърже региони с висок потенциал за производство на водород с Централна Европа и Южна Германия, където до 2030 г. се очаква значително търсене, пише още "Катимерини", позовавайки се на Ройтерс.

След войната в Украйна и намаляването на руските газови доставки в Европа ролята на Гърция като транзитен маршрут за газ към България и други централноевропейски държави се засили, се посочва в публикацията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -12
    3
    до 2
    Заблудена овцо, помисли! За какво им е на руснаците да взривяват тяхно си съоръжение, което им носи печалби и то от европейския съюз?
  • 9
    2
    До 1
    Докога ще бъркаш американци с руснаци??
  • -9
    1
    Водороден тръбопровод
    За да го взривят американците като „Северен поток“ ли?!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари