Десетки хиляди израелци протестират срещу Нетаняху

2
Демонстрантите развяваха знамената на Израел и скандираха, че искат предсрочни избори
Демонстрантите развяваха знамената на Израел и скандираха, че искат предсрочни избори Снимка: АР /Leo Correa

Демонстрантите развяваха знамената на Израел и скандираха, че искат предсрочни избори

Десетки хиляди израелци, протестиращи срещу израелския премиер Бенянямин Нетаняху, се събраха пред сградата на израелския парламент в Йерусалим днес, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Демонстрантите развяваха знамената на Израел и скандираха, че искат предсрочни избори.

Протестиращите изразиха и гнева си срещу изключението, дадено от правителството на ултраортодоксалните мъже да изпълняват наборна служба.

Според израелския новинарски канал Ен 12 това е била както изглежда най-голямата демонстрация от началото на войната в Газа.

Около 600 израелски военни бяха убити досега в тази война. Това са най-големите жертви, дадени от израелски военни, от години насам.

Днес изтичаше срокът, до който израелското правителство трябваше да разреши въпроса в дългогодишната патова ситуация, свързана с освобождаване на ултраортодоксални от наборна служба. Върховният съд даде на правителството обаче срок до 30 април да представи допълнителни аргументи по въпроса.

В четвъртък обаче пак Върховният съд на Израел разпореди спирането на държавните субсидии за ултраортодоксалните евреи, които учат в религиозни семинарии, известни като йешива, вместо да отбиват военна служба. В решението на магистратите се посочва, че съществуващата система привилегирова ултраортодоксалните израелци за сметка на светската еврейска общественост.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Ех,
    Ако Адолф беше поживял още някоя годинка нямаше да има такива „проблеми“!
  • 4
    1
    Йешива
    Ултра-ортодоксалните евреи в Израел са около 9 процента. Заради високата раждаемост при тях се очаква през 2025 г. да станат около 15 процента. Сексът е тема-табу в обществото на ултра-ортодоксалните евреи, до степен да е забранена всякаква форма на физически контакт – дори ръкостискане – между неженени мъже и жени. В ултра-ортодоксалното еврейско общество жените трябва да седят в задната част на автобусите, да влизат през определени входове в сградите, да се обличат скромно, да носят дрехи с дълги ръкави и дълги поли.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари