Десет страни от ЕС, сред които и България, сформират алианс за ядрена енергия

0
Те ще "подкрепят нови" ядрени проекти, базирани "на иновативни технологии", както и на вече внедрени такива
Те ще "подкрепят нови" ядрени проекти, базирани "на иновативни технологии", както и на вече внедрени такива Снимка: АП

Те ще "подкрепят нови" ядрени проекти, базирани "на иновативни технологии", както и на вече внедрени такива

Десет страни от Европейския съюз, сред които и България, се договориха за създаването на алианс за ядрена енергия въпреки съпротивата на Германия и Австрия тя да бъде категоризирана като благоприятна за климата. Това заявиха десетте страни членки в съвместно изявление, подписано в кулоарите на срещата на европейските енергийни министри в Стокхолм, предаде в. "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

Българският министър на енергетиката Росен Христов е в Стокхолм, където участва на неформално заседание на Съвета на ЕС по "Транспорт, телекомуникации и енергетика", съобщи Министерство на енергетиката.

Освен България, Франция, Хърватия, Чехия, Финландия, Нидерландия, Полша, Румъния, Словакия и Словения също са се съгласили да "подкрепят нови" ядрени проекти, базирани "на иновативни технологии", както и на вече внедрени такива.

Споразумението ще позволи още съвместното обучение на кадри и управление на вериги за доставки.

"Ядрената енергия е един от многото инструменти за постигане на нашите климатични цели, като се явява базово производство на електроенергия и подсигурява доставките", пише още в изявлението.

Париж се стреми да получи подкрепа за квоти за производство на ядрена енергия, като част от дискусиите около енергийното законодателство на ЕС, включващо директивата на Брюксел за възобновяема енергия.

Директивата определя общи цели за това каква част от енергийния микс на Евросъюза трябва да идва от възобновяема енергия през идните години. Противно на твърденията на Германия, Австрия и Люксембург, Париж иска за да бъдат признати за "нисковъглеродни" енергоизточници и ядрените мощности.

Междувременно френският президент Еманюел Макрон, цитиран от АФП, призова Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) да финансира "всички нисковъглеродни технологии, с които разполагаме, включително ядрената".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари