Десантчици скочиха групово от 10 км за пръв път в световната история

0

Военнослужещи от ВВС на Руската федерация за първи път в света извършиха групов парашутен скок в Арктика от височина 10 хиляди метра, предават ТАСС и БГНЕС.

Това е станал по заповед на министъра на отбраната Сергей Шойгу, съобщи неговият заместник Юнус-Бек Евкуров.

"За първи път в световната история проведохме групов скок със специални парашутни системи в арктически условия от височина 10 000 метра, използвайки кислородно оборудване и последващо изпълнение на бойни учебни задачи. Никой не е правил това преди", каза Евкуров, цитиран от пресслужбата на Министерството на отбраната.

Зам.-министърът каза, че операцията е извършена под преките инструкции на Шойгу. Парашутистите, добави Евкуров, са използвали „парашутната система от ново поколение“. Както бе отбелязано в Министерството на отбраната, в допълнение към новите парашути военните са тествали кислородно оборудване, навигационни устройства, специална екипировка и униформи. Кацането е извършено от военнотранспортни самолети Ил-76.

Скокът е посветен на 75-годишнината от Победата във Великата Отечествена война и 90-годишнината от формирането на ВВС.

Евкуров заяви, че подобни учения ще се провеждат "ежегодно, в различни региони на Арктика, от различен състав участващи и в различни периоди на обучение".

Той обясни, че „летните“ условия отвъд Полярния кръг имат свои собствени характеристики и изискват специални знания и умения от всички категории военнослужещи, тъй като те ще трябва да действат при липса на пътища, изобилие от водоеми и блата и много други фактори.

По време на ученията, проведени в Арктика, групата парашутисти скочиха в района на архипелага Франц Йозеф. Групата кацна на остров Александра. Тяхната задача беше да осигурят площадка за кацане за десанта на основните сили, представени от разузнавателни военновъздушни сили, от височина 2 км.

При поход към зоната за евакуация също се проведе обучение за оцеляване в Арктика с изграждането на снежни убежища. Тествани са прототипи на машини за поддържане на живота - DT-30PM.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, отивам за хляб!
- Може да завали, вземи си едно яке!
- В куфара ми е.

Харесай Дунавмост във Фейсбук