Русия започна големи учения в Арктика

2
В ученията участват 1800 военнослужещи, над дузина кораби и 40 самолета и хеликоптера
В ученията участват 1800 военнослужещи, над дузина кораби и 40 самолета и хеликоптера Снимка: Kremlin.ru

В ученията участват 1800 военнослужещи, над дузина кораби и 40 самолета и хеликоптера

Русия започна широкомащабни военни маневри в свои териториални води в Арктика, предаде ДПА, цитирана от БТА. В ученията участват 1800 военнослужещи, над дузина кораби и 40 самолета и хеликоптера.

Северният флот на руските военноморски сили заяви, че ученията ще бъдат фокусирани върху защитата на сигурността на руския търговски флот и на морските линии, като Североизточния коридор.

Очаква се ученията да продължат няколко дни и по време на тях ще бъде тествана и координацията между военноморските, сухопътните и военновъздушните сили, поясни Северният флот.

Североизточният коридор се простира покрай северния бряг на Русия. С климатичните промени леденият път между Атлантика и Пасифика се превръща във все по-устойчив маршрут за корабите, а стратегическото и икономическото значение на района нараства.

За Русия Североизточният коридор, известен и като Северен морски път, е важен, защото така тя може по-лесно да изнася суровините, които произвежда в Далечния Север, например природен газ.

За да утвърди претенциите си върху полярния регион, Москва създаде части, специализирани в боеве в Арктика, преди над 10 години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    1
    Ванка с танка
    Ще денафицираме пингвини ,моржове и други вредни западни елементи
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари