Депутатите затегнаха контрола върху реекспорта и лекарствените наличности

0
Парламентът одобри окончателно законови промени срещу нерегламентиран паралелен износ, повишава се проследимостта на наличностите
Парламентът одобри окончателно законови промени срещу нерегламентиран паралелен износ, повишава се проследимостта на наличностите

Парламентът одобри окончателно законови промени срещу нерегламентиран паралелен износ, повишава се проследимостта на наличностите

Парламентът прие окончателно на второ четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, с които се цели повишаване проследимостта на наличните количества лекарствени продукти на територията на България и създаване на възможност за ограничаване на съществуващите недобри практики за нерегламентиран паралелен износ.

С измененията се въвежда задължение за Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти да осигурява свързаност на националния номер за идентификация на лекарствения продукт с кода на продукта в Позитивния лекарствен списък, което да доведе до подобряване проследимостта на лекарствените продукти във веригата на лекарствоснабдяване у нас, информира БТА.

За целите на заплащане на лекарствени продукти с публични средства Министерството на здравеопазването, Изпълнителната агенция по лекарствата, Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), Българската организация за верификация на лекарствата, притежателите на разрешение за търговия на едро и дребно с лекарствени продукти, лечебните заведения, центровете и хосписите осигуряват оперативна съвместимост и свързаност на електронните им системи за автоматизиран обмен на данни в машинно четим формат в реално време. Предвижда се това да се случи в шестмесечен срок от влизането на настоящите изменения в сила.

Притежателят на разрешение за употреба/удостоверение за регистрация на лекарствен продукт е длъжен да предоставя на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) информация за кода на продукта в срок до 14 дни от публикуването на медикамента в Позитивния лекарствен списък, съответно от настъпване на промяна в обстоятелствата.

Лекарствените продукти, за които в определения срок не е предоставена на ИАЛ информация за кода на продукта, не се заплащат с публични средства за срока на неизпълнение на задълженията. За целите на заплащане на лекарствени продукти с публични средства, ИАЛ ежеседмично предоставя на НЗОК и Министерството на здравеопазването тази информация за лекарствените продукти.

Предвижда се лекарствени продукти, на които не е проверена автентичността чрез показателите за безопасност и не е дезактивиран индивидуалният идентификационен белег в системата от регистри в съответствие с Делегиран регламент (ЕС) 2016/161, да не се заплащат с публични средства. Тази разпоредба ще се прилага шест месеца след влизането на промените в сила.

След гласуването Лъчезар Иванов (ГЕРБ-СДС) благодари на всички, които са участвали в приемането на този законопроект. Днес за първи път видях, че можем да бъдем обединени за каузата за прозрачност на разпределение на лекарствата, посочи той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари