Депутатите „закрили” 1000 кметства

1
В тези селища хората ще останат без административно обслужване, обясни Искрен Веселинов
В тези селища хората ще останат без административно обслужване, обясни Искрен Веселинов Снимка: Mirela.bg

Разрешават назначаване на наместници в селища до 350 жители

Хората могат да останат без административно обслужване

Депутатите от предишното Народно събрание на практика закрили около 1000 кметства в страната. В момента в тях не могат нито да се избира, нито да се назначават местна власт, пише Труд.

С промени в Закона за административно-териториалното устройство бяха направени промени, когато се правеха промени и в Изборния кодекс. Направи се един прост запис – че кметствата са населени места, които имат над 100 жители, а в последствие текстът стана над 350 жители. Целта е в населените места под 350 жители да не се избират кметове.”

Така шефът на регионалната комисия в парламента Искрен Веселинов обясни гафа. По новите изисквания на закона в близо 1000 населени места (всички с жители над 100 души и по-малко от 350 души) не само, че не могат да се проведат избори за кметове, но в тях не могат да се назначат и кметски наместници. Това означава, че в тези селища хората ще останат без административно обслужване, обясни Веселинов.

За да се избегне проблемът народни представители от всички парламентарни групи внесоха промени в закона за местната власт, които предвиждат и във въпросните близо 1000 селища да се назначат кметски наместници.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари