Депутатите се събират на извънредно заседание днес

0
Депутатите ще гласуват правилника за работата на 48-я парламент и ще изслушат служебния енергиен министър
Депутатите ще гласуват правилника за работата на 48-я парламент и ще изслушат служебния енергиен министър Снимка: БГНЕС

Депутатите ще гласуват правилника за работата на 48-я парламент и ще изслушат служебния енергиен министър

Народното събрание ще проведе извънредно заседание днес, за да гласува окончателно новия правилник на 48-я парламент.

В програмата на заседанието са изслушване на служебния енергиен министър и два проекта на решение за облекчаване на последиците от високите цени на енергията, информира БНР.

Народните представители трябва да решат какво ще се разбира под "присъстващи" при явно гласуване и как да се определя кворумът за гласуванията.

В предишни парламенти са възприемани два начина на тълкуване на кворума за гласуване - единият е според броя на участващите в гласуването, а другият - спрямо кворума на регистрираните народни представители на последната регистрация.

Заместник-председателят на НС Росен Желязков от ГЕРБ уточни:

"Именно заради това в проекта за Правилник се опитваме в допълнителните разпоредби да дадем една по-добра уредба на разбирането "присъстващи" и "гласуващи".

В предварително обявения дневен ред е предвидено изслушването на служебния енергиен министър Росен Христов, относно доставките на газ за България от 27 април досега, в това число цени, контрагенти и проведени или предвидени тръжни процедури.

Депутатите ще обсъдят и два проекта на решения, внесени от ГЕРБ-СДС. Единият предвижда отлагане с 3 години - до 1 януари 2026 г. на либерализацията на битовите потребители, а другият - за възлагане на Министерски съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите крайни клиенти на електроенергия. В проекта на решение се предвижда сваляне на тавана на компенсациите за електроенергията за бизнеса от 250 на 200 лева за мегаватчас.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари