Депутатите отхвърлиха президентското вето върху Закона за съдебната власт

0
Президентът върна текстовете, които запазват възможността за повишаване на някои бивши членове на Висшия съдебен съвет след края на мандата им
Президентът върна текстовете, които запазват възможността за повишаване на някои бивши членове на Висшия съдебен съвет след края на мандата им Снимка: БГНЕС/архив

Със 149 гласа "за" депутатите отхвърлиха президентското вето върху Закона за съдебната власт

Държавният глава върна Закона за ново обсъждане заради т.нар. "кариерен бонус" за членове на Висшия съдебен съвет.

Президентът върна текстовете, които запазват възможността за повишаване на някои бивши членове на Висшия съдебен съвет след края на мандата им.

Върховният касационен съд атакува кариерните бонуси пред Конституционния съд с мотива, че така се нарушават принципите за разделение на властите и за независимост на съдебната власт.

Според Румен Радев и новата редакция в Закона продължава да противоречи на конституционните принципи, включително с равенството и недопускането на привилегии, основани на лично или обществено положение.

Миналата седмица депутатите от правната комисия отхвърлиха президентското вето и повторно подкрепиха кариерните бонуси на членовете на Висшия съдебен съвет.

Народното събрание ще разгледа и ратифициране на споразумението за принос между България и Европейската инвестиционна банка, то е свързано с паневропейския гаранционен фонд в отговор на Covid-19.

Средствата, които страната ни трябва да предостави на Фонда, са в размер на 51 млн. евро, уточнява iNews.bg.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари