Депутатите от Русе ще са с един по-малко в следващия парламент?

0
Промените са свързани с резултатите от Преброяване 2021
Промените са свързани с резултатите от Преброяване 2021 Снимка: БГНЕС / архив

Промените са свързани с резултатите от Преброяване 2021

19-ти многомандатен избирателен район - Русе най-вероятно ще има по-малко народни представители в следващия парламент. Според прогнозите депутатите, които ще се избират в Русенска област, ще бъдат вече седем вместо досегашните осем души. В сегашното Народното събрание Русе е представен от двама депутати от ГЕРБ-СДС, двама от „Продължаваме промяната“, по един от ДПС, „БСП за България“, „Възраждане“, Демократична България.

Промените са свързани с резултатите от Преброяване 2021, тъй като според данните на НСИ населението на област Русе към 7 септември 2021 г. е 193 483 души. Намалението в сравнение с Преброяване 2011 е с 41 769 души, или с 17.8%, пише Русе Медиа.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова заяви в изслушване пред депутатите днес, че комисията има готовност с първите си решения, които следва да вземе незабавно след указа на президента за изборите. „Имаме готовност и с определянето на мандатите по изборните райони. Това ще е съобразно данните на Националния статистически институт от последното преброяване“, каза още Нейкова.

Според Изборния кодекс ЦИК трябва да направи актуализация на методиката си за определяне на мандатите преди извънредния вот, тъй като разликите от двете национални преброявания сега и преди 10 г. са много големи. Населението на България е намаляло с над 800 хил. души, съсредоточаването му в столицата продължава и в София следва броят на депутатите да се увеличи.

По закон ЦИК трябва да определи мандатите не по-късно от 55 дни преди изборния ден, като използва метода на най-големия остатък. Изборният закон не позволява броят мандати от един район да пада под 4, затова най-малките, които сега излъчват по толкова депутати, ще запазят бройката си. В част от останалите избирателни райони обаче ще има прекрояване с увеличаване или намаляване на мандатите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари