Депутатите остават без заплати при пет неизвинени отсъствия за месеца

0
Ревизоро разкритикува своите, че не е редно да се правят промени без консенсус и в отсъствието на опозицията
Ревизоро разкритикува своите, че не е редно да се правят промени без консенсус и в отсъствието на опозицията Снимка: Канал 3

Правната комисия наказа депутатите, които не се явят на пленарни заседания пет пъти в месеца и ги остави без основните им месечни заплати. Празни ще останат джобовете им и ако не се явят в пленарната зала в три поредни дни.

Народните избраници обаче няма да бъдат лишени от социални и здравни осигуровки. Режат им обаче парите за класа за прослужено време, информира Канал 3.

Пропорционално се намаляват и парите на парламентарната група за представителни нужди, според това колко са били отсъствията.

Против промените в Правилника на НС гласуваха само двамата депутати от ДПС Хамид Хамид и Йордан Цонев.

"Не мисля, че имаме основание да наказваме колегите от БСП", не се сдържа Емил Димитров-Ревизоро.

Ревизоро разкритикува своите, че не е редно да се правят промени без консенсус и в отсъствието на опозицията. Той напомни, че Правилникът се променя обикновено в началото на мандата на едно Народно събрание. Депутатът от ВМРО негодува, че според управляващите излиза, че е недопустимо, когато БСП напускат пленарната зала, но "когато ГЕРБ напуска, беше върхът на демокрацията, а ДПС, когато напуска, е срив на парламентаризма.

"Нов правилник се прави при консенсус, да, можем да си го променим, но е показване на мускули", смята Ревизоро. "Те излязоха, защото не са доволни от начина, по който се променят законите, ние искаме да променим Правилника", защити социалистите депутатът от ОП. И продължи: "Ние сами си пишем условията, обаче сме щастливи да ги напишем в ущърб на другата половина, утре ние ще сме опозиция", предупреди Ревизоро и заключи: Дайте направо да отнемем на всички опозиционни депутати заплатите.

И продължи мисълта на Хамид: "Да довършим диктатурата!". Въпреки това, коалиционният партньор не гласува против, като ДПС, а само се въздържа знаково заедно с Явор Нотев. Христиан Митев от НФСБ обаче подкрепи текстовете, внесени от неговата партия, които бяха подкрепени от мнозинството в комисията.

От своя страна Хамид Хамид вметна, че Ревизоро е прав и заключи, че случващото се илюстрира желанието: "Да отнемем на опозицията заплатите".

Депутатът от ДПС обърна внимание на управляващите, че не е съгласен работата на депутата да се свежда само до присъствието му в пленарната зала.

"Кой определи, че работното ми място е пленарната зала?", изригна пак Хамид. Работното ми място е и в комисиите. И при моя избирател в село Сидерово, община Каолиново, ми е работно място. Това, че не съм дошъл да натискам пулта, не ме прави неработещ народен представител. Защо превръщате народния представител в натискач на копчета?", изригна Хамид.

"Санкция има и трябва да има, тя е 2/3, не е малка", напомни депутатът от ДПС. Той обаче не спести и критики към социалистите заради друго тяхно предложение в Правилника - да бъдат замразени депутатските заплати.

Източник: Канал 3
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари