Депутатите избраха Росен Желязков за председател на НС

0
ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ прокараха първия си компромис в парламента
ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ прокараха първия си компромис в парламента Снимка: БТА

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ прокараха първия си компромис в парламента

Росен Желязков - депутат от ГЕРБ-СДС, беше избран за първия председател на 49-ото Народно събрание.

В срок от три месеца, ако парламентът издържи толкова, Желязков ще бъде заменен от депутата от ПП-ДБ Никола Минчев, пише вестник Сега.

Той беше председател на 47-ото Народно събрание, докато беше свален с група формации, начело с ГЕРБ-СДС. Сега обаче хората на Бойко Борисов постигнаха компромис с противниците си да сменят на ротационен принцип шефа на парламента. Като компенсация, че Желязков първи получава поста, ПП-ДБ ще може да излъчи председателя на парламентарната комисия по правни въпроси, която е от ключова важност за приемането на закони.

Преди гласуването водачът на герберските депутати Десислава Атанасова обясни отново, че двете водещи коалиции са постигнали споразумение за ротационната смяна, което не може да се приеме с официално решение на парламента. Вчера двете най-големи парламентарни групи ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ постигнаха "джентълменско споразумение" за обща законодателна програма на парламента, както и за председател на Народното събрание да бъде избран Росен Желязков. На въпросната среща не е обсъждан вариант за съставяне на правителство, заявиха и двете политически сили. Ако 49-ият парламент издържи повече от три месеца, изборът на председател на НС и на правната комисия ще бъде на ротационен принцип между двете най-големи политически сили.

В момента в пленарната зала тече дебат за избора на председател на Народното събрание. Въпреки приказките за "джентълменско споразумение" между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС депутатите започнаха деня с ожесточени спорове. Недоволни от предложението за ротационен председател са БСП, а от "Възраждане" настояват да бъде избран Петър Петров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    daskal
    Много ми е неприятно, но няма как да стане без компромиси. Никой не може да излъчи достатъчно мнозинство, собено при негласуващи 2/3 от населението. Това е положението. Добре дошли отново, герберасти!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари