Депутатите гласуват на второ четене промените в Закона за енергетиката

0
Текстовете предвиждат отлагане на либерализацията на пазара на електроенергия за битовите потребители с една година
Текстовете предвиждат отлагане на либерализацията на пазара на електроенергия за битовите потребители с една година Снимка: БГНЕС

Текстовете предвиждат отлагане на либерализацията на пазара на електроенергия за битовите потребители с една година

Очаква се днес депутатите да обсъдят проекта за решение за предсрочно освобождаване на председателя на парламента Росен Желязков, внесен вчера и подписан от народни представители от "Продължаваме промяната - Демократична България" и от "БСП за България". Според парламентарния правилник предложението се поставя на гласуване на първото заседание след деня на постъпването му, пише БТА.

Правилникът предвижда, че председателят и заместник-председателите на парламента могат да бъдат предсрочно освободени по писмено предложение най-малко на една трета от всички народни представители, когато е налице обективна невъзможност за изпълнение на задълженията или системно превишаване на правата, или системно неизпълнение на задълженията в рамките на тяхната компетентност. Предложението се поставя на гласуване на първото заседание след деня на постъпването му, като се дава право на лицето да бъде изслушано. То е прието, ако за него са гласували повече от половината от присъстващите народни представители.

Вчера съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Кирил Петков също обясни, че искането ще се гледа на следващия ден. Беше внесено искането за оставката на Росен Желязков с ясните мотиви, че той немалко пъти злоупотреби със своето служебно положение, мотивира проекта Петков.

Според приетата програма на парламента днес се предвижда второ гласуване на промени в Закона за енергетиката, свързани с отлагането на либерализацията на пазара на електрическа енергия за битовите потребители.

На първо четене депутатите отложиха с една година либерализацията. На 5 октомври м.г. Народното събрание реши битовите клиенти да излязат на свободния пазар на електроенергия, като измененията предвиждаха от 1 юли 2024 г. Националната електрическа компания да престане да бъде обществен доставчик и да се премахнат квотите на производители за регулирания пазар.

Първа точка за днес, според гласуваната програма, е второто четене на промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие . Според приетите на първо четене текстове с концесионния договор на концесионера се възлага осигуряване на условия за свободно и безплатно ползване на достъпен морски плаж за хора с увреждания, когато това е предвидено в обосновката на концесията, изготвена от министъра на туризма и по реда на този закон.

В дневния ред е и проект на решение за подкрепа на предложената от Министерския съвет актуализирана Пътна карта за климатична неутралност на Република България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари