Депутат предизвика възхищение у Слави Трифонов

0
При новия депутат от БСП Явор Божанков животът минава на бързи обороти
При новия депутат от БСП Явор Божанков животът минава на бързи обороти

Изненадата на вота във Велико Търново е сред достойните българи на “24 часа”.

При новия депутат от БСП Явор Божанков животът минава на бързи обороти.

Едва на 27 г. той е председател на Асоциацията на рециклиращата индустрия у нас, има 4-годишен син и си гарантира място в 44-ия парламент от Търновска област със зашеметяващ личен вот от 3388 гласа. С преференциите застана втори след водачката Весела Лечева и измести областния и общински лидер на социалистите Валентин Ламбев.

Надявах се на такъв резултат, да кажа, че очаквах, би прозвучало много нескромно”, казва Явор Божанков. Решил да се впусне в политиката около месец преди изборите.

“Обядвах с председателя на БСП в Горна Оряховица Огнян Стоянов и той ми даде тази идея. Помислих и приех предложението. Може би защото в оня момент БСП си промениха устава и ограничиха мандатите на 12 г. Аз

съзрях воля този път младите да бъдат толерирани в политиката,защото другото са приказки”, обяснява Божанков, който не е член на БСП. Влезе 4-и в листата от гражданската квота. Решението му не било спонтанно, защото винаги е бил ангажиран.

Като председател на национално призната работодателска структура съм имал много ходения в парламента, законодателни предложения. Срещу монополите в нашия сектор - отпадъците, а те хич не са малко, съм се борил, а това минава винаги през Народното събрание и законодателството.

Много години съм бил протестиращ, недоволен и сега не можех, когато имам възможност нещо да направя, да кажа: “А, не, тази работа е много трудна и не ми се занимава”, твърди връстникът на демокрацията.

4-годишният му син Румен все още не е научил думата “депутат”, но пита баща си защо го има на снимки по улиците.

Казвам му, защото тати има нова работа, много отговорна, и така, лека-полека му обяснявам. Вижда, като правехме концертите, и пита защо говоря на сцената, защо хората пляскат. Опитваме се постепенно да му разясним, но на неговата възраст е трудно да го проумее”, смее се бащата.

Той не възнамерява да мести семейството си в София. “Аз ще пътувам. Като сме в опозиция, идеята ми е повече време да отделям в региона, защото една от основните критики, които отнесох, без да съм бил народен представител, е, че като ги изберат, хората после не ги виждат 4 г. Аз смятам да съм близо до тях”, зарича се новият депутат.

И с предишната си работа той пътувал от Горна Оряховица 3 пъти седмично до София, така че бил свикнал.

Ако се окаже абсолютно невъзможно и трябва да се живее в София, ще видим, но имам надежда, че ще мога”, допълва Явор.

Младият мъж казва, че много обича да шофира и едва ли ще се възползва от автомобилите на парламента.

Другите депутатски блага не знам какви са, нямам представа и заплатата ми каква ще е”, твърди Божанков.

В ударната му персонална кампания за вота той се срещнал с неподозирани абсурди, които иска да промени.

При последната ми среща в щаба влезе един родител, който ми каза, че детето му има диабет, но не му признават нито ТЕЛК, нито някаква помощ му дават. Идеята му беше да му купи помпичка, която сама мери инсулина и по този начин човекът да може да работи, а детето да ходи в детско заведение.

А той стои по цял ден в детската градина, мери инсулина на детето.

България губи работник, а от другата страна човекът и детето му постоянно се мъчат и никой не знае защо.

Той ходи от институция на институция, 100 писма натрупал, е, как човек да не бъде огорчен. И сега съм решил, че едно от първите неща, с които ще се захвана, макар че съвсем нищо не разбирам от здравеопазване, е да разреша този проблем. Ще ми трябва бързо да навляза в материята, защото това е направо недопустимо.

И говоря за интелигентен човек, не като да не може да се справи с институциите и с бюрокрацията, но въпреки всичко не е успял”, разказва Явор.

Съжалява, че в едномесечната поредица от срещи, интервюта, представяния по време на кампанията е виждал жена си Симона и сина си за по 5 минути на ден.

Без нейната подкрепа е тотално невъзможно, то затова и свестните хора не се хвърлят в политиката, защото е по-скоро тегоба и компромис”, разсъждава политикът.

При нормални обстоятелства готви, защото се налага и си поделят грижите за детето.

Бащата трябва да си поема и вкъщи отговорност за домашните неща, XXI век е, хората трябва да си поделят отговорностите”, убеден е Явор. Твърди, че е най-добър в правенето на пица.

Меся си сам тесто, имам машина за хляб и обичам най-много хляб да правя, после и тесто за пица”, разказва той.

В кулинарията държи само на домашни продукти, а от 2 г. е и градинар - сади домати, чушки, моркови, подправки в с. Първомайци.

Първата година, понеже не бях гледал, сложих 215 корена домати, без да имам представа колко плод дава. То като взе, че роди много, няколко тона домати произведох, не мога да го раздам. Цялото семейство само домати яде, но пък хубави розови домати, тази година ще трябва да го оставя”, казва през смях Явор.

С жена му Симона са заедно от училище - двамата са завършили в елитния Американски колеж “Аркус”, но тогава не били гаджета. Тя после заминала да учи мениджмънт във Великобритания, а Явор се насочил към право във ВТУ. Някъде от първи курс се събрали.

Семейството ми имаше възможности, но аз винаги съм искал да уча право, а един юрист не може да завърши българско право някъде другаде по света. Слава богу, в Търново има право и то на добро ниво”, казва Явор.

По време на следването той се изправя категорично срещу опита на пpeпoдaвaтeл дa “пpoдaдe” изпит зa 30 лв. Случката Явор разказа пред екипа на Слави Трифонов, където впeчaтлява всички с бляcкaвaтa си плeдoapия.

Рeчтa мy впечатли вoдeщия, кoйтo заяви, чe заради хора като Явор Божанков e oбнaдeждeн зa бъдeщeтo нa cтpaнaтa.

Зaд cтpaхa да разкрием продаването на изпити пpикpивaмe нeщo пo-гpoзнo, a имeннo иcтинaтa, чe нa нac тaкa ни e дoбpe - дa cи кyпим изпитa зa 30 лв., вместо да учим. Аз се противопоставям на това и търся изхода в cилнo гpaждaнcкo oбщecтво и пpoмянa нa cъдeбнaтa cиcтeмa, да сме единни и да държим на принципите си. Дpyгo cпaceниe нямa”, заявява тогава в студиото.

Той е и сред достойните българи на “24 часа” като част от сдружението на добротворците от Горна Оряховица “С вяра в доброто”. За трите години на съществуването си младите активисти даряват лъч светлина за социално слаби, самотни майки и инвалиди.

Нашите каузи постоянно се множат - събрахме пари за храна на възрастни самотни хора, осигурихме дърва за огрев за бедни семейства, дрехи, обувки и учебни пособия за деца на социално слаби родители, набрахме средства за скъпи лекарства на тежко болни, плащахме сметките за ток на инвалиди”, е равносметката на новия народен представител.

Явор и Симона бяха и първите младоженци, които превърнаха в мода във Велико Търново да не се дават цветя на сватбата, а пари, които после даряват. “Нашите пари дадохме на Мартин от Горна Оряховица, той е IT специалист, но от крайно бедно семейство. Той пък много добре се разви, започна да помага на нашето сдружение “С вяра в доброто”, направи ни сайт, а после спечели стипендия и замина да учи в Англия”, доволен е Явор.

Когато е време да разпусне, би си пуснал електро-суинг от любимата си група “Паров Стелар”, по-лек джаз или класическа музика. Може пак и пак да препрочита “Пътеводител на галактически стопаджия” и българските класики “Тютюн” и “Железният светилник” или да се загледа в документалните поредици на Морган Фриймън и на Стивън Хокинг за създаването на Вселената.

Явор Божанков обича фотографията, пътуванията и колоезденето. Или просто да си бъде вкъщи и да опознава света през очите на своя четиригодишен син.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари