Депутат от ГЕРБ получи отговор къде работят децата на премиера Стефан Янев

1
Децата на служебния премиер Стефан Янев се оказа, че работят в държавните дружества Българския енергиен холдинг (БЕХ) и "Булгаргаз"
Децата на служебния премиер Стефан Янев се оказа, че работят в държавните дружества Българския енергиен холдинг (БЕХ) и "Булгаргаз" Снимка: Илияна Кирилова, Сега

Децата на служебния премиер Стефан Янев се оказа, че работят в държавните дружества Българския енергиен холдинг (БЕХ) и "Булгаргаз"

Това става ясно от официален писмен отговор на въпроси на депутата от ГЕРБ Димитър Янев, даден и подписан от служебния министър на енергетиката Андрей Живков. Янев пита дали децата на служебния премиер работят във въпросните държавни дружества, кога са били назначени, на каква длъжност и на какво правно основание, как се развива кариерата им през годините, какви са компетенциите, провеждан ли е конкурс и кой ги е предложил.

В министерския отговор не са посочени имената на пълнолетните деца на министър-председателя, но от социалните мрежи и от множество материали за Янев е известно, че той има син Костадин и дъщеря Екатерина, пише Сега.

От отговора на Живков става ясно, че синът е назначен в БЕХ на 18 април 2017 г. По това време самият баща Стефан Янев е вицепремиер и министър на отбраната в първия служебен кабинет на Румен Радев. Синът, който е завършил висше образование със специалност Финанси, е започнал работа като като младши експерт в дирекция Проекти, после е преназначен като младши експерт в отдел "Газови проекти", а сега вече е експерт газови проекти в същия отдел и дирекция.

Дъщерята пък е назначена в Булгаргаз на 1 юни 2020 г., посочва енергийният министър. Тя е назначена като експерт в отдел "Международно сътрудничество и връзки с обществеността". Сега е на длъжност експерт в отдел "Международно сътрудничество". Тя е завършила специалност "Публична администрация" в СУ и според отговора на енергийния министър има и образование и компетенции.

В него изрично е посочено, че за заемане на длъжност в БЕХ не се изисква предварителна конкурсна процедура. Дъщерята пък е подала молба, минала е няколко интервюта и е била назначена в Булгаргаз, където също няма изискване за конкурс.

Посочено е, че смисъла на Търговския закон БЕХ и „Булгаргаз“ са търговски дружества и няма законово изискване за задължителни конкурси.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари