Депутат на ПП-ДБ прикани здравния министър да подаде оставка

1
Христо Хинков призна, че е бил пред дилема да напусне или да продължи да се бори
Христо Хинков призна, че е бил пред дилема да напусне или да продължи да се бори Видео: Евроком

Васил Пандов остро атакува Христо Хинков

Тлеещото напрежение между депутати на ПП-ДБ и здравния министър проф. Христо Хинков стана съвсем явно. Депутатът Васил Пандов почти директно поиска оставката на министъра и остро го разкритикува в публичен пост във "Фейсбук".

Формалният повод за коментара на Пандов е признание на проф. Хинков, че е бил пред дилема да напусне или да продължи да се бори, но той идва и в по-големия контекст на спора кой е виновен за недостига на лекарства на нашия пазар. Признанието отпуши цяла лавина от недоволство срещу министъра и още искания за оставка, отбелязва вестник СЕГА.

В предаването на Люба Кулезич по "Евроком" здравният министър бе попитан за кадровите решения в подопечното му ведомство, от които той се разграничи - назначението на проф. Илко Гетов за зам.-министър и уволнението на другия зам.-министър Бойко Пенков. От думите на министъра се разбра, че той е посочил само двама зам.-министри (единият Пенков), шефа на кабинета си, както и още няколко лица на по-ниски позиции.

"Илко Гетов не е мое назначение, той е назначение на премиера и аз нямам много големи лостове и възможности да влияя върху това. Такава е формулата на властта. Дилемата ми е дали аз трябва да си подам оставката веднага или да продължа да се боря в тази ситуация с решенията на правителството в лицето на премиера", каза в отговор министърът. "Премиерът има право да взема своите решения и аз трябва да реша за себе си - или ще се съобразявам с тях, или ще си подам оставката. Аз съм решил - до тогава, докогато нещата са допустими за мен. Има граници, които могат да се спазят. Ако не се спазят, аз също ще си подам оставката", обясни той. И като граница посочи да няма повече смени в екипа му. За премиера Хинков каза добри думи: "Аз затова работя с него - той запазва здравия си разум с тази психопатна среда и аз искам това правителство да успее, защото това е шанс за България".

В това интервю Хинков за пръв път си позволи и по-остър коментар за недостига на лекарства. „Проф. Асена Сербезова очевидно е в тази цялата игра с реекспорта на лекарства и нейните обяснения по медиите, че тя е променила формулата в СЕСПА съобразно формулата в закона са несъстоятелни, защото е можело да промени формулата в закона“, каза той за предшественичката си.

"Когато един министър има дилема дали споделя политиката на министър-председателя, който го е предложил за този пост, има само един достоен ход - да си подаде оставката!", написа часове по-късно във "Фейсбук" депутатът Васил Пандов, който беше началник на кабинета на Сербезова в МЗ. "Мисля, че отговорът на дилемата на министър Хинков не е труден. Когато кажеш толкова силни думи, трябва да си готов да действаш. В противен случай, или не знаеш защо си казал това, или го правиш единствено, за да дестабилизираш правителството, като "се бориш с решенията му", допълва той.

Постът на Пандов е "лайкнат" от редица известни имена - бивши и настоящи депутати на ПП, бившият министър Сербезова, лекари, активисти за национална детска болница и т.н. Специално внимание заслужават лайковете на двама съветници в МС и МЗ - Антон Тонев, който уж съветва здравния министър, и Петър Грибнев, който е съветник в политическия кабинет на Денков.

В дълго изложение Пандов изброява всички скандали от последните месеци, с които "запомнихме министър Хинков". Твърди, че министерството е предложило методика за здравна карта, с която ще поставим нови рекорди по болнични легла. Разкрива, че изпълнителният директор на компанията за строителство на болницата е сменен тихомълком с неясни мотиви (заради това и Кремена Кунева поиска оставка на Хинков). Недоволства, че няма действия за подобряване на профилактиката, не е ясно каква ще е реформата в болничната помощ и т.н.

Пандов не крие, че симпатиите му са на страната на проф. Илко Гетов, когото нарича "единствения специалист в екипа" на министъра. В същото време обвинява Хинков, че е назначил в политическия си кабинет и като директор на дирекция лица, за които има подадени сигнали в прокуратурата за сериозни финансови злоупотреби в голяма болница. Не пропуска даже да заяви, че не вижда стъпки за промяна в областта, в която проф. Хинков е специалист - психичното здраве на нацията.

Атаката на Пандов трябва да се разглежда в светлината на цяла серия от конфликти сред здравните фактори на деня. След подобно изказване на депутата преди месец бе махнат зам.-министър Бойко Пенков, а министърът не скри, че решението е взето през главата му. Масло в огъня налива и бившият здравен министър Илко Семерджиев, който от дни говори, че Хинков не взема сам решенията в МЗ и е заобиколен от проксита на проф. Асена Сербезова (бивш министър и председател на Българския фармацевтичен съюз). От месеци се тресат от скандали и ключови столични болници, а спорните назначения продължават. Недоволство има и в обществения съвет на бъдещата детска болница.

Паралелно с всичко това шефът на здравната комисия и депутат от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов от дни цитира доклад на ДАНС, в който се твърди, че с промяна във формулата за изчисляване на недостига на лекарства са облагодетелствани частни търговски интереси за сметка на българския пациент. Става дума за известна промяна, направена по времето на проф. Асена Сербезова. Сербезова твърди, че промяната е била наложителна, тъй като прилаганата дотогава формула е противоречала на закона. Благодарение на корекциите обаче голяма част от дефицитните медикаменти са свалени от наблюдение и започват да се изнасят свободно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Ради
    Определено са се взели насериозно
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари