Денят на "Каритас": Освен да запалят свещичка, миряните в Русе ще разменят размисли за бедността

0
Инициативата ще се проведе в католическия храм "Свети Павел от Кръста", след неделната служба
Инициативата ще се проведе в католическия храм "Свети Павел от Кръста", след неделната служба Снимка: Ани Христова, Фейсбук

Денят на „Каритас“ е ежегодна инициатива на всички сътрудници на „Каритас“ в България, която се отбелязва в неделята след 13 ноември – деня на блажените мъченици Евгений, Камен, Павел и Йосафат. 

Чрез нея се изразява съпричастността към бедните и уязвими хора, предава Дарик Радио.

Инициативата е обвързана с обявения от папа Франциск Световен ден на бедните и насочва внимание към хората, изтласкани в периферията на света и на живота, изоставени и забравени в своето страдание.

Запали свещ за солидарност с бедните и уязвими хора

Като организация на Католическата църква в България, „Каритас“ е до бедните, изоставените, изтиканите в периферията на обществото хора. Ежедневно служителите на „Каритас“ помагат на възрастни хора, деца и семейства в риск, деца, младежи и възрастни с увреждания, бездомни хора, самотни майки, бежанци и мигранти.

С Деня на „Каритас“ ще бъде приведена в действие „културата на срещата“, за която призовава папа Франциск. Затова тази година се организира събитието „Запали свещ за солидарност с бедните и уязвими хора“, по време на което да се споделят размисли за бедността, впечатления и истории и да се изрази съпричастност към изпитващите страдание - чрез запалване на свещ в името на едно по-добро бъдеще, в което всички хора ще могат да живеят достойно.

Инициативата се провежда днес в няколко населени места, като присъстващите ще запалят свещи и ще изпишат с тях на думата „Заедно“.

В Русе тя се проведе в католическия храм "Свети Павел от Кръста", след неделната служба.

С цел избягването на събиране на групи от хора на едно място, желаещите могат да се включат в инициативата и чрез споделяне на снимка на запалени свещи на имейла на организацията: [email protected] или като отбележат фейсбук страницата – @CaritasRuse Bulgaria и в инстаграм с @caritas.rs.

Чуйте повече от разговора с Кремена Цанева от Каритас Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари