Деница Сачева: Съжалявам за неточното изказване

1
Говореше се така, все едно по улиците на София се е леела кръв, а това не е вярно
Говореше се така, все едно по улиците на София се е леела кръв, а това не е вярно Снимка: NOVA

Не е имало 80 полицаи в болница, беше неточно изказване, за което съжалявам 

Това каза социалният министър Деница Сачева във връзка с интервюто ѝ за протестите пред Deutsche Welle.

"Говореше се така, все едно по улиците на София се е леела кръв, а това не е вярно", защити се Сачева пред Нова телевизия. "Когато има действително пострадали полицаи, ние се държим така все едно не са хора, добави тя, като за втори път призна, че не е имало 80 полицаи в болница."

 

Предлагаме да няма подоходен критерии не само за детските надбавки, но и за първи и за осми клас, като помощта да стане 300 лева. Това са предложения, които сме дали още в началото на годината – още преди кризата.

Помощта за 1 и 8 клас ще е за всички деца

Универсалните детски добавки са европейска практика, тя действаше до 2011 година, сега се връщаме на нея, подчерта Сачева и уточни, че мярката няма общо с изборите. Целта ѝ е да се стимулира да има повече деца в България, да се покаже, че всички деца са с равни права.

Според разчетите тази мярка, която ще засегне 1,2 млн. деца, ще струва на държавата още 398 млн. лева, съобщи социалният министър.

"Представете си, че се възстанови поне малко доверието в държавните институции и хората започнат да се осигуряват на реалните си доходи", подчерта Деница Сачева.

"Нека темите свързани с бюджета да ги коментира министър Ананиев", каза тя в отговор на въпрос дали тези средства се осигуряват от заеми и да не се окаже така че децата, получили надбавка, ще трябва да ги връщат след години.

Технически как ще става процедурата за получаване на помощта от хора, които никога не са се възползвали заради по-високи доходи, Сачева подчерта, че първо трябва да бъде прието предложението, а после ще се подадат указания как ще става получаването.

Относно пенсиите и осъвременяването им Деница Сачева каза, че таванът в момента е 1200 лева, а догодина най-вероятно ще прехвърли 1400 лева. От 1 юли ще има индексация на пенсиите между 300 и 369 лева, индексацията ще е 10%, за пенсиите 369 лева – 5%. До месец март ще се получават 50 лева допълнително.

Запитана за сравнение със съседните ни страни и фактът, че в Северна Македония, в Сърбия получават по-високи пенсии от българските пенсионери, Сачева каза, че вероятно производителността на труда е по-висока. Това са възможностите на бюджета, отчете тя.

Всяка държава преценява съобразно възможностите, съобразно политиките и съобразно средствата, които може да преразпределя и броя на населението, допълни министърът.

Запитана относно резолюцията за върховенството на закона у нас, която предстои да бъде гласувана от Европейския парламент днес, Сачева коментира: Аз гледам на проекторезолюцията не като на звучен шамар, а като на опит за свободно движение на проблеми от страна на нашите политически опоненти.

Министърът е убедена, че проблемите в България трябва да бъдат решени от България.

Тя добави още, че корупция у нас със сигурност има, но трябва да се гледа обективно.

"Борбата с корупцията е изключително трудно занимание и не минава през Фейсбук и подобен тип механизми", добави тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари