Деница Сачева: Петков, нелепо е да браузиш в Гугъл и да мислиш, че разследваш

1
Тя обясни, че в гугъл може много неща да се търсят и не е сериозно министър-председател да го прави
Тя обясни, че в гугъл може много неща да се търсят и не е сериозно министър-председател да го прави

Деница Сачева в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ на 12-ти февруари 2022 г., коментира няколко актуални теми

Какво се случва в 47 НС?; Нарушенията на Конституцията; Златните паспорти

“Как сте, г-жо Сачева, в този 47 парламент, оглавяван от Промяната? Каква е промяната?” започна разговора Беновска. Сачева отговори, че са в опозиция и непрекъснато се сблъскват с нарушения на законите и Конституцията, за които се налага да правят забележки на Промяната.

“Тази седмица отново в разрез с правилника на НС и в значителна степен в разрез с Конституцията, беше взето поредното решение за промяна на закона за инвестициите. Правят се всякакви опити дневният ред, който предлага опозицията, да бъде изместен. За нас остана неясно защо трябва да се занимаваме със закони, които са важни, но не са част от дневния ред на обществото, а не трябва да говорим за компенсациите за електроенергия, защо не трябва да се задава въпроси към министър-председателя. На много колеги въпросите им се връщат от председателя на парламента”, подчерта Деница Сачева. Тя заяви, че са в готовност за ежедневни битки за демокрация. Беновска отбеляза, че тези нарушения се констатират, но ГЕРБ нямат съпротивителни сили.

Сачева обясни, че се опитват да покажат на обществото какво се случва в парламента и това, че Промяната не връща “парламентаризма”, а правят точно обратното. Водещата коментира, че не е първият кабинет, който е доминиран от мнозинството, така е било и при управлението на ГЕРБ. Сачева подчерта, че ГЕРБ винаги са признавали грешките си и е имало случаи, в които са се лишавали от важни за партията хора, които са загубили общественото доверие, в името на развитието и успеха.

В ПП виждаме опит за силово налагане на едно войнстващо невежество, което не може да бъде прието с лека ръка и не може да бъде прието без опозиция” подчерта Сачева. Тя обяви, че министерството на иновациите е било създадено в разрез с Конституцията. Наложило сее трети път да се гласува нещо, което не може да бъде прието.

Беновска констатира, че въпреки това се е случило и е факт, че министър Даниел Лорер ще бъде патримониум на Българска банка за развитие и Българска агенция за инвестиции и ще получи правомощието за получаване на гражданство срещу инвестиции. “Нали уж тези златни паспорти щяха да се махат, а пак продължава да съществува тази процедура и тя беше гласувана с трето гласуване в разрез, както казвате Вие, с правилника и Конституцията?”, попита Беновска.

Сачева заяви, че искат ясни разследвания по темата - кой и защо е получавал златен паспорт, имало ли е реални инвестиции, защото е излязла информация, че част от инвестициите са били закупуване на ценни книжа, които след получаване на гражданство, са били продавани обратно. Депутатът от ГЕРБ смята, че от ДПС също ще внесат необходимите законопроекти по темата. Сачева подчерта, че очакват позицията на ПП, защото Петков говори, че ще промени процедурата, но реална законодателна инициатива няма.

“Една голяма част от законопроектите, които гледаме в НС, са законопроекти без вносител. Те са внесени от служебното правителство. Те не са припознати от настоящия министерски съвет”, подчерта Сачева и добави, че може и те да се окажат приети в разрез с Конституцията, ако се направи допитване до КС.

Беновска отвори темата за списъка от 19 души на Кирил Петков, който след проучване в Гугъл, е дал на главния прокурор Иван Гешев. Водещата пожела да изгледат какво е казал Кирил Петков за списъка и златните паспорти на срещата в Сърбия с Вучич и Бърнабич преди да отиде в прокуратурата.

Министър-председателят на Република България Кирил Петков отговаря на въпроси на Илиана Беновска на пресконференция в Белград от 8-ми февруари 2022 г.

Илиана Беновска: Ще се явите ли, г-н Петков, в прокуратурата и обмисляте ли дали не влизате в един доста перфиден юридически капан – Вашите показания, обяснения или както щете ги наречете да бъдат всъщност една основа главният прокурор да свърши работата, която Вие му вменявате, че не я върши?

Кирил Петков: Това, което в момента аз изготвям, е точно този списък от лица, които всички ние като българи от много време говорим, че има риск да бъдат потенциалните причини за това, че сме с огромни нива на корупция, че България не е прозрачна икономика. Така че този лист ще бъде внесен от мен. Хубавото е, че той не е някакъв таен лист, списък – ние ги знаем! Реално аз даже ще дам медийните публикации, свързани с всяко едно лице.

Илиана Беновска: Нещо сте чели от телефона?

Кирил Петков: И много бих се радвал, ще бъде внесе този списък с хора със статиите, които подкрепят тази информация. И оттук нататък трябва ясно да започнем да говорим защо и как прокуратурата до този момент не е била действаща в пълния смисъл на думата и защо и как всички тези публикации обществена информация не е била разследвана. Аз вчера ги казах ясно част от хората, част от информацията. Като най-ясен пример, имаме ясен факт, че имаме снимка с кюлчета и пачки, имаме ясен факт, че Борисов отговори, че има Мата Хари, знае коя е. Някак си прокуратурата никога не попита коя е тази дама, тя ли е донесла пачките и кюлчетата, или те са си били там. Всички останали неща, които казах, ще увелича листа с цялата информация, сега днес я събираме. Прокуратурата оттук нататък има два избора – единият е да се обяснява защо ние не е свършила до този момент, а другият е да се задейства.

Илиана Беновска: За „златните паспорти“ замесен ли сте със Стамен Янев, Ваш адвокат, директор при Вас на дирекция, заместник и така нататък в банката, в някаква „златна далавера“, свързана с Китай и китайски служби?

Кирил Петков: За „златните паспорти“ е много странен случая. Първо искам да кажа, че аз, като министър на икономиката, веднага, когато разбрах, че има такава схема, сложих като отговорник заместник-министъра да гледа какво се случва. Второ, никой не ми е адвокат ...

Илиана Беновска: Кой заместник, Стамен Янев?

Кирил Петков: Калина Константинова! И тя започна да работи с правосъдието, за да се разнищят тези неща. Второ, много ясно искам да кажа, че въпреки че ДПС сега си прави някакви реклами по тази тема, ние, коалицията бяхме първите, които вкарахме проектозакон в МС, който вече е минал през комисия и аз лично обещах на всички мои срещи и в ЕК, и другаде, че тези златни паспорти ще бъдат приключени.

Така че не само е смешно, че партията, която за последните 4 години не каза нито дума по темата за „златните паспорти“, а ето сега, когато ние внесохме законопроект в парламента, изведнъж станаха „революционерите“ за премахване на „златните паспорти“. Това е просто пример на политически пиар, аз не им обръщам внимание.

Илиана Беновска: Все пак Стамен Янев се е занимавал години наред с това, Вие знаехте ли?

Кирил Петков: Аз това, което съм казал, е, че във всеки случай, в който има лица, които не са си свършили работата, това не знам дали е факт точно за него, трябва да бъде разследван. Оттук нататък няма човек, който да не е ...

Илиана Беновска: Не, той е вършил работа!

Кирил Петков: Да, но е важно да се каже, че това ни беше един от приоритетите по време на служебното правителство, ние го разнищихме, един от първите законопроекти, които сме вкарали и това, че ДПС изведнъж се събуди по тази тема след много години и се опитва да я оглави, ми се струва много странен факт. Особено когато повечето от тези „златни паспорти“ са били, когато те бяха в парламента. Къде бяха, защо не внесоха такъв законопроект, защо не повдигнаха общественото мнение през всичките тези години?

Изведнъж идва нашето правителство, казваме, че това е една от главните теми и те да яхнат вълната. Разбирам, опитват се да се включат, че и те са част от промяната. Но не става само с риторика. Трябва да има истинско намерение. Има много други неща, които, ако те искат да променят България, трябва да започнат да мислят. И сега не е най-хитрата стратегия просто да следят ние какво правим и да се опитват да правят пиар. Това не е работещо, действията са важни!

“Няма ли противоречие между думите и действията? Лорер ще може да раздава отново инвестиционни гражданства, а Кирил Петков казва, че това е приключено” попита Беновска. Деница Сачева потвърди, че има противоречие и двойни стандарти, както и опит за медийни манипулации. Според нея в момента се използва вълната, че правителството все още не е работило 100 дни.

“В рамките на този обществен толеранс, който се дава на правителството, се правят редици медийни нарушения и се нарушават непрекъснато закони и правила. Това ще бъде лош бумеранг, който ще се върне върху правителството. Виждате - на Вашия въпрос за човек, който е близък до премиера, включително и когато беше министър на икономиката - той отминава въпроса, не иска да коментира. Аз бих повярвала в искреността на намеренията на Кирил Петков, когато наистина прояви еднакъв аршин, включително и към тези, които са приближени до него”, подчерта Сачева. Беновска сподели, че е поканила Стамен Янев да гостува, но участието е било отложено. Водещата отправи отново покана към Янев.

Списъка с 19-те лица на Кирил Петков

По повод списъка - Беновска отбеляза, че Кирил Петков е направил изказване, че връчва списъка с 19 лица на 20-тото лице - Иван Гешев. “Има много лица в това число и Бойко Борисов. Изтече информация от осведомени лица от прокуратурата. Как ще коментирате това? Младен Маринов, Костадин Ангелов, Христо Терзийски, Александър Манолев и т.н” попита Беновска.

Деница Сачева подчерта, че този списък очевидно е тайна, защото премиерът не го е анонсирал и само анонимни източници споделят кой е в него, единствено изказването на Петков вчера по повод 20-тия - Иван Гешев - е информация от първа ръка. Беновска изчете имената - Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Младен Михалев - Маджо, Красимир Маринов - Големия Маргин, Христофорос Аманатидис - Таки, Красимир Каменов - Къро, Румен Гайтански - Вълка, Румен Николов - Пашата, Димитър Спасов - Митко Каратиста, Николай Павлов - Булгаргаз, Петър Петров - Петьо Еврото, Владислав Горанов, Младен Маринов, Костадин Ангелов, Христо Терзийски, Делян Пеевски, Александър Манолев, Стоян Мавродиев и адвокат Цветан Цанев.

Деница Сачева каза, че без да се види официално списъкът, няма как да се коментират анонимните източници.

“Самият начин на подаване на сигнал от министър-председателя е меко казано нелепо. Нелепо е да вземеш медийни публикации от гугъл и да ги връчиш в прокуратурата за разследване и то при положение, че си министър-председател, че имаш МВР в рамките на МС, има достатъчно служби и ако имаш някакви желания за разследвания - имаш достатъчно сериозен инструментариум да разследваш и едва когато имаш конкретни доказателства, да отидеш със събраните доказателства в прокуратурата”, каза Сачева. Тя обясни, че в гугъл може много неща да се търсят и не е сериозно министър-председател да го прави, който има претенциите да управлява държава. Беновска отбеляза, че не е негова работа да събира доказателства и да разследва. Сачева обясни, че има начини да се събират доказателства и факти, ако нещо го тревожи и едва тогава може да се пусне обвинение.

Водещата попита дали това не е трябвало да бъде възложено на Бойко Рашков, който вчера е заявил, че този списък все още не е достигнал до него.

“Разбира се, но какви са отношенията между Бойко Рашков и Кирил Петков предстои да виждаме - дали това не е някакъв признак на недоверие към Рашков и това, което Рашков може да извади. Бойко Рашков непрекъснато хвърля в публичното пространство бомбастични твърдения, но и той страда от липсва на доказателства”, коментира Сачева. Тя добави, че не се казват причините, поради които се обвинява даден човек, но когато искаш промяна, когато идваш с претенцията, че си високо образован и етичен - няма как да правиш такива неща.

Случаят Алексей Петров - подобен сценарий с 19-те лица от списъка?

“Помните Цветан Цветанов организираше много показни акции, в това число и ареста на бившата барета и дансаджия, един от агентите под прикритие - Алексей Петров, който беше 10 години подсъдим и накрая беше оправдан на 3 инстанции в България и осъди процедурата срещу него и предприемането на тези действия в Европейския съд за правата на човека. Дали няма да се повтори случаят Алексей Петров с тези 19 души?

"Какво ще стане, ако не се съберат доказателства и съдът не се произнесе с осъдителни присъди?” попита Беновска.

Деница Сачева подчерта, че не е нормално министър-председател да “браузне в Гугъл и да събере няколко извадки от медии” и да отиде публично в прокуратурата и да обяви, че той е намерил 20 души, заради които България не се развива и не върви напред.

“Със сигурност това не цели правосъдие и справедливост. Ако някой иска да се бори с организирана престъпност, с корупция и т.н., това изисква много сериозна експертиза, много добра подготовка, много дълги години разработки и ангажимент на всички служби. Кирил Петков е в състояние да направи това по законов ред. Ако той е решил отново да не спазва Конституцията, защото той се превръща в рецидивист в това отношение, ПП започват да стават рецидивисти по отношение на неспазването на законите и Конституцията, тогава ще имаме същия резултат, който Вие цитирахте”, подчерта Сачева. По отношение на действията на Цветанов Сачева заяви, че не е успял да постигне голям обществен авторитет и сериозни резултати на изборите.

Планът за възстановяване и устойчивост

“Другите неща, които изглеждат сериозни - планът за възстановяване и устойчивост, който ГЕРБ не внесе, докато беше на кормилото. После служебни правителства, най-накрая се упражни второто. Вчера се проведе едно ад хок обсъждане при финансовия министър Асен Василев, от което се разбра - няма да се строи ядрена централа, ще се затварят Мариците - въглищните централи, ще се инвестират много държавни пари и по-малко европейски”, коментира Беновска.

Сачева добави, че ще се инвестира по-малко в метрото, няма да се строи метро в София, но ще се инвестира в железопътен път Русе-Каспичан, което “сигурно е стратегически много важно за България”. “Вие като опозиция какви лостове имате - хем не сте внесли Вашия вариант, хем сега да искате промяна?”, попита Беновска. Сачева отбеляза, че планът е бил подготвен от ГЕРБ, но в навечерието на изборите е имало прекалено много критики и натиск, че ако ГЕРБ внесат плана, ще направят нещо без да са официално овластени от обществото.

“Решихме да изчакаме изборите, така че новите управляващи да имат право и възможност да сложат своите идеи на масата. Планът, който беше подготвен от екипа с ръководител вицепремиера Томислав Дончев, беше план от всички експерти във всички ведомства и беше широко обсъждан със социалните партньори, с работодатели, синдикати, граждански организации. Няколко пъти беше обсъждан с представители на ЕК.

Беше в много висока степен договорен. Ние щяхме да сме една от първите държави подали този план за възстановяване и устойчивост”, подчерта Сачева.

Тя коментира, че ще стане почти една година, откакто ГЕРБ не е на власт и този план не може да бъде уточнен. Сачева добави, че е имало натиск от страна на президента Радев да се вкарат лобистки проекти, очевидно е имало конфликт между Асен Василев, Кирил Петков и Пеканов, защото планът “Пеканов” отново е бил преработван, Пеканов е преработил плана “Дончев”, Кирил Петков и Асен Василев преработват плана “Пеканов” и очевидно търсенето на национален консенсус е трудна задача, макар Петков и Василев да не са си поставили такава. “Поставили са си задача да се изпълняват проекти с частен интерес, защото да спреш парите за метрото в София, за да правиш жп линия Русе-Каспичан ми изглежда като проект с частен интерес, но предстои да видим дали ще се окажа права, или не” коментира Сачева. Тя добави, че сме последна държава, която няма план, а в бюджета са заложени пари, които да дойдат по плана, но те няма да дойдат, а за да стартират някакви проекти, трябва да се инвестират отново национални средства и да чакаме някога във времето тези пари да бъдат възстановени от ЕК.

Ръководството на ГЕРБ

“Имате на 13-ти март национален конференция, за която пуснахте съобщение, че на нея ще бъдат преизбрани Бойко Борисов, Томислав Дончев, Даниел Митов. Какво значи това?” попита Беновска. Сачева отговори, че имат органи на управление, за които трябва да бъдат проведени избори, но на този етап лидерското управление в ГЕРБ не е поставено под въпрос и Бойко Борисов е безапелационният председател на партията и отново ще му бъде гласувано доверие. Беновска попита дали Борисов има лична и политическа енергия да надделее и отново да се върне във властта. “Аз мисля, че хората много ясно виждат каква е разликата в управлението. Самият факт, че това правителство не е овластено от всички български граждани... прекалено малък е процентът на доверие, за да може човек да се самозаблуждава”, коментира Сачева. Тя добави, че се виждат настроенията на обществото в социологическите проучвания, коментарите по мрежите. Деница Сачева сподели, че като областен координатор на Добрич, хора идват при нея и коментират случващото се.

Предсрочни избори

“Ще има ли предсрочни избори? Колко ще изкара това правителство?” попита Беновска. Деница Сачева коментира, че по време на националната конференция на Демократична България Христо Иванов е загатнал хипотезата за предсрочните избори. “Аз мисля, че тази коалиция трудно ще издържи 4 години управленски мандат, виждам какво се случва - под повърхността се случват интересни процеси. В същото заседание, в което трябваше да приемем промени в законопроекта за инвестициите, да се създаде министерството на г-н Лорер, трябваше да се гледат и промени в закона за електронното управление, за да може да се създаде министерството на електронното управление. Тази точка беше разместена от председателя, след това странно защо отпадна от дневния ред на НС, което на мен ми говори, че партньорите в коалицията не се бяха доразбрали и споровете продължават” коментира Сачева.

Беновска пожела на Сачева да продължат да са ефективна опозиция, за да не се нарушава баланса между опитващите се да управляват и тези, които не са гласували за тях. Сачева пожела на Беновска да продължи да бъде все така критичен и бодящ журналист.

Така завърши разговорът между Деница Сачева и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” и на живо във Фейсбук и Ютюб на 12-ти февруари 2022 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари