Деница Сачева: Ако се стигне до затваряне на училища, помощта за родители е налична

2
Сачева уточни, че локдаунът още не е обявен, а обсъждат различни варианти за затваряне
Сачева уточни, че локдаунът още не е обявен, а обсъждат различни варианти за затваряне Снимка: БГНЕС

На заседание на Министерски съвет днес удължиха срока на мярката “Запази ме” до 30 юни

Това обяви социалният министър Деница Сачева, предаде репортер на БГНЕС.

Пред журналисти на въпрос за това по какъв начин ще бъдат коментирани работниците и работодателите при нов обявен локдаун, ще бъдат ли в действие същите мерки, които и в момента действат,

Сачева уточни, че локдаунът още не е обявен, а обсъждат различни варианти за затваряне.

Ако се стигне до затваряне на училища и на детски градини, помощта за родители, които трябва да гледат децата си онлайн е налична. Не се изисква нищо да е прави, родителите веднага биха могли да кандидатстват. Има осигурени около 30 млн. лв., които са за цялата учебна година, така че средствата са налице, процедурите, правилата, всичко”, каза тя.

Ако има нужда от това да продължи мярката “Запази ме”, нейният срок е до 30 юни. Нека да видим какво решение ще се взема в крайна сметка, за да се види и какъв ще бъде обхватът. Най-вероятно може би ще са необходими допълнителни средства, но пак процедурите и правилата са налице и хората биха могли да бъдат спокойни ако се стигне до такова затваряне, така или иначе кандидатстването ще бъде в началото на месец април, така че дотогава ще бъдат осигурени и средствата”, посочи тя.

Аз твърдя, всички разчети, които сме правили, и за постигането на БВП от 100 млрд. евро, всичко е базирано на реалното прилагане на всички предвидени стъпки, политики и инструменти, каза Томислав Дончев на работната среща с Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР).

“В една кампания, в една предизборна ситуация основният въпрос не е какво. Защото много често политиците дават лесно щедри обещания и сега виждате хвърчат едни суми, заплати, приходи, чудеса. Основният въпрос е как, какъв е алгоритъмът, какъв е миксът от политики, каква е политическата технология, с която всяка заявка ще се превърне в реалност”, каза Дончев.

Васил Велев в началото на срещата каза, че за българските работодатели постижими национални цели за следващия мандат са влизането на България в еврозоната, членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, и в Шенген. „Смятам, че това са и национални приоритети, вярваме, че те се припознават от всички политически партии и коалиции“, добави то

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари