Ден на траур в Чехия

0
Чехия обяви 23 декември за ден на национален траур, след като студент уби 14 души и рани други 25 в Карловия университет в Прага
Чехия обяви 23 декември за ден на национален траур, след като студент уби 14 души и рани други 25 в Карловия университет в Прага Снимка: БТА

Чехия обяви 23 декември за ден на национален траур, след като студент уби 14 души и рани други 25 в Карловия университет в Прага

10 от пострадалите са в тежко състояние, предаде БНТ.

Не са ясни мотивите на стрелеца - 24-годишен възпитаник на учебното заведение. Президентът на Чехия - Петър Павел, призова най-тежката в историята на страната масова стрелба, да не се политизира.

Пред Факултета по изкуства, където се е разигра трагедията, се събраха студенти, за да запалят свещи и да почетат паметта на загиналите.

Младите хора са в шок и не проумяват какво е мотивирало колегата им. Кристина и съпругът ѝ са възпитаници на университета. Жената е била на 50на метра в момента на стрелбата.

"Изглежда като нещо абсолютно безпрецедентно, всички са разтърсени. За нас е още по-шокиращо - ние сме местни, завършили сме Философския факултет. Понякога ходим там на разходка. Ако бяхме на неподходящото място, в неподходящо време", заяви Кристина Борецка, възпитаник на Карловия университет.

Заведението на Аарон Гинсбърг е много близо до университета, след първите изстрели решава, че става дума за антисемитска атака.

"Излязох тичешком от ресторанта, защото автоматично си помислих, че става дума за нападение срещу еврейски цели. Момчетата от Специалните части ми казах, че атаката е във факултета, което за мен беше още по-стресиращо, защото дъщеря ми беше там. Взех си бронираната жилетка и започнах да звъня на дъщеря си. Тя не отговаряше", допълни Аарон Гинсбърг, собственик на ресторант.

След минути мъжът успява да се свърже с дъщеря си. Според чешки медии името на нападателя е Давид Козак, на 24 години. Учи в университета, няма криминално минало, но - по данни на полицията, е разполагал с множество оръжия и муниции. Неутрализиран е след атаката.

Полицията разполага с непотвърдена информация от социалните мрежи, че нападателят е бил вдъхновен от 14 годишното момиче, което откри огън в Брянск и уби двама души.

Предполага се, че преди да открие огън в учебното заведени младият мъж е убил баща си и може би има връзка със смъртта на други двама души, установена миналата седмица. Президентът на Чехия - Петър Павел, изрази "безпомощен гняв" от загубата на толкова много млади хора, но прикани, случаят да не се политизира.

"Призовавам никой да не се възползва от този трагичен инцидент. Той не бива да се използва политически, или за да се атакува полицията, както и за разпространение на дезинформация. Призивът ми е към всички. Политици, медии, граждани. Всички, които имат достъп до социални медии, защото това, от което най-много се нуждаем в момента е сдържаност и сплотеност", каза още президентът на Чехия Петър Павел.

Според ВВС това е една от най-смъртоносните масови стрелби в най-новата история на Европа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари