Ден 23: 11 години стигат, време е за промяна, не за подмяна

1
Протестиращите донесоха мисирка на площад "Независимост"
Протестиращите донесоха мисирка на площад "Независимост"

"11 години стигат, време е за промяна, не за подмяна" - това е мотото на 23-ата поредна вечер на протеста.

Промяна в исканията на недоволните няма - оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Към тях отново беше добавена и оставката на изпълнителния директор на БНТ Емил Кошлуков.

Протестиращите се събират пред Президентството. Те донесоха жива пуйка на площад "Независимост". На шията ѝ е окачен надпис с имената на национални медии. Очевидно се прави асоциация с думите на премиера Бойко Борисов, който преди няколко месеца нарече журналистите "мисирки", предаде Mediapool.bg.

Трети ден е блокирано движението по бул."Цар Освободител" и Орлов мост. Там са разпънати палатки.

Днес сутринта възникна напрежение между възрастна жена и Петър Кърджилов на Орлов мост, който беше задържан с прокурорска заповед за 72 часа.

Преговорите за освобождаването на двете кръстовища завършиха без успех. Протестиращите остават там, докато не получат трите оставки.

В късния следобед Орлов мост стана за втори път арена на напрежение, след като мъж беше отведен с полиция. Поводът бе бурно изразеното му недоволство от блокадата, съобщи БНТ. Само бързата намеса на униформените предотврати ескалация на напрежението. След като поискаха документите му, полицаите разкриха самоличността му - Борис Бойков.

В протеста участва и Мария. Тя е на 39 години, главен счетоводител и майка на 15-годишен син, който мечтае да замине при баща си в САЩ. Мария обяснява пред БГНЕС защо е дошла на протеста така: "Защото като майка не желая синът ми да отива на гурбет, защото като дъщеря не желая родителите ми да са с малки пенсии, защото не желая медицинските работници да получават обидно малки заплати, защото корупционните практики на правителството, това, че се раздават доста неща под масата, мафиотския модел на управление на мен лично не ми харесва".

Мирослава е на 24 години, учителка. На протест в София идва за трети път. Казва, че преди това е протестирала в родния Плевен. "Не може вече да търпим такива управляващи, които се подиграват с народа, обиждат го, стараят се по всякакъв начин да го направят по-глупав и по-глупав. Не можем да търпим народът да събира по всякакъв начин дарения, капачки и т.н., а в същото време Бойко да си трупа в чекмеджетата пачки. Народът изнемогва, докога ще търпим България да бъде най-бедната държава в ЕС", каза младата учителка.

На жълтите павета днес с книга на немски език в ръка е и Иван. Той е на 22 години, учи в Лондон, но сега е на протеста. На въпрос какво иска да се случи отговаря: "Както имаше един много хубав плакат още първите дни, искам промяна, а не подмяна и то голяма промяна, а не малка подмяна, както стана засега".

Освен в столицата протести има на много места в страната, както и зад граница.

В Пловдив шествие върви по "Главната". Младите носят огромен транспарант с надпис "Ние сме България. Ние сме силата, ние сме властта".

Във Варна протестиращите бяха на плаж пред общината, а след това проведоха традиционното си шествие по улиците на града.

В Стара Загора имаше автошествие. То започна в 18:30 часа от паркинга на Езерето в града. Оттам колоната с автомобили се отправи към Казанлък, където беше блокирано за кратко движението.

После недоволните продължиха към автомагистрала "Тракия", но засега не успяват да блокират движението. На разклона за летището жандармерия и полиция им преградиха пътя. Протестиращите призоват силите на реда да ги пуснат, но те стоят невъзмутими. Чуват се възгласи - "Българи, юнаци" и "Сърце, душа, за България".

В протеста в Стара Загора има жители на Казанлък, Нова Загора и Хасково, казаха участници в протеста пред Mediapool. Те се заканват да останат там, докато полицията не ги пусна да стигнат до магистрала "Тракия".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари