Демократична България има вече статут на първа Партия на промяната

1
Всичко зависи от умението на ръководството на ДБ да се отвори, да приобщи и представлява повече гласове на промяната, от ляво, от дясно, от етническите малцинства, от чужбина
Всичко зависи от умението на ръководството на ДБ да се отвори, да приобщи и представлява повече гласове на промяната, от ляво, от дясно, от етническите малцинства, от чужбина Снимка: БГНЕС / Архив

Демократична България има вече статут на първа Партия на промяната, което и дава допълнителен бонус от гласове, които до този момент нямаше, намирайки се на много далечно разстояние от перспективата за реална власт

Хората гласуват за подобни партии, така както гласуваха за ИТН, а преди това за ГЕРБ, именно защото и връчват надеждата да свършат работата, там където другите са се провалили.

И тук е от изключителна важност ДБ да наблегне на държавническия, прагматичния, солидния подход, там където хората си казват, да, тези ще свършат работа /това е главното след толкова разочарования/. Разбира се, че им пречат стерилните привърженици, които често влизат в ролята на радикални зийлоти, с постоянната претенция, че Христо не трябвало да се среща със Слави, не трябвало да се среща с БСП, и прочие светли примери на Правата Вяра. А с кого да се срещне, след като няма 121 депутати? Това е политическо малоумие да громиш лидерите на партията, за която си гласувал, за това че се опитват да сглобят правителство, с тази представителност, която си получил на изборите. Това е абсолютно същата глупост, като тази на Слави, който с 65 депутати се държеше все едно има 165. Научете се най-после бе хора, партиите и лидерите им могат да имат претенции и поведение само в рамките на своята представителност.

Партийните радикали често живеят в измислен свят на своето божествено призвание, изключително и мисия,, в която е по-важно да останеш праведен, отколкото да промениш света. Тук темата за принципите и компромисите.

Борисов и Доган прекрасно ги използват в ролята на "полезни идиоти". Само вижте колко "кахърлии" се появиха последните дни в нета, с критики към Атанасов и Христо.

Всеки ще ви каже, че основният проблем на партиите на промяната, че те не успяват да превърнат обществените нагласи /над 60 процента от хората желаят промяна/ в изборни резултати /партиите на статуквото имат превес/.

Както казах, всичко е въпрос на прагматични действия и доверие от страна на избирателите, че нещата могат да се променят. В момента, в който повярват, много гласове допълнителни ще дойдат за партиите на промяната. Но сега има повече разочарование.

Ето моите три препоръки, които могат да превърнат ДБ в първа сила.

1. Няма смисъл да се обсъжда ИТН, БСП и т.н., защото сме в предизборна кампания. Още по-малко осчетоводяват грешките на Слави, дали били преднамерени или плод на неопитност  - няма никакво значение вече.

Има още близо две седмици Народно Събрания, ДБ и ИБГНИ да се съсредоточат върху практичните стъпки, които да произведат промяна - ако успеят да закрият специализирания съд и прокуратура - ще дадат ясен сигнал. Ако не успеят ще осветят проблема със Статуквото. Това също е топ предизборна стратегия. Защото хората се отчаяха, че могат да произведат полезно действия, но вината и отговорността трябва да бъде фиксирана. Да реализират законови поправки, които да снемат ограниченията върху смяната на ръководители на държавни компании или агенции, което блокира демонтажа на мафиотските зависимости в БЕХ, Булгаргаз, Булгартрансгаз, ДКК, ББР и т.н. Без това служебното правителство /нищо не пречи да поискат от Радев да не включва този премиер и министри, които не вършат работа/ отново ще бъде блокирано да ги сменя, като герберските мениджъри се крият зад нуждата от провеждане на конкурс преди да има смяна. Нищо подобно, уволняват, временно ръководство и чак тогава конкурс. Могат да сменят представители в СЕМ, там е нарушен принципа на ротацията /БНТ е нужна на обществото/, както и в КЗК /критично важен регулатор/. С една дума няколко неща за свършване преди изборите.

2. Както посочих синхронизацията между активните служебни министри и партиите на промяна е от важно значение, защото тези допълнителни проценти, които ДБ може да получи за да стане първа партия, ще дойдат именно от симпатизантите на Асен и Кирил. За това казах, че ни трябва коалиция на промяната /нека партиите си се явяват във формати, които си избират/ но да заявят че ДБ, ИБГНИ и инициативните групи за подкрепа на Кирил и Асен /това дали ще правят партия или не не е важно, и не е тема на предстоящите избори/ ще формират правителство след изборите. Тази формула ще даде 121-те депутати на партиите на промяната - смятате за невъзможно?! Само гледайте.

3. ДБ има потенциал да качи още 20 - 25 депутата /по горната формула/, ИБГНИ ще си запази влиянието /и те имат полезно действия/ - и двете партии да изолират бацила на национализма, който отново ще се появи върху изкуствено раздуханата тема за афганските бежанци.

И тук опираме до най-интересната част, откъде да дойдат другите гласове за подкрепа на евентуално ново правителство - първа хипотеза, ИТН /когато не е първи, Слави няма да може да играе деструктивно, иначе е в опозиция с ДПС и ГЕРБ/. Той ще получи около 40 депутата, избиратели фенове. Те трудно ще дадат гласа си за друг. При това ядрото партии на промяната ще получат подкрепа и от БСП /тя също ще се представи малко по-добре/ включително по конституционните промени.

Коалицията на Промяната ще принуди ГЕРБ да се трансформира, защото перспективата да гледат на властта през крив макарон трудно ще задържи "партията на преразпределителите" заедно. Другата година пада София и Фандъкова, след това Пловдив, Варна, Стара Загора, Бургас. Румен Радев ще бъде преизбран. ГЕРБ не е създадена за да пребивава дълго в опозиция. Дани Митов ще си остане хартиен премиер. Да, трудно е да си представим ГЕРБ без Борисов, но това кой е начело не е най-важния въпрос, а колко гласове вземат. ГЕРБ с 10 процента популярност е бекинг вокал в българската политика. Да, падат бавно като проценти, но важното е че падат и не връщат влияние.

Всичко зависи от умението на ръководството на ДБ да се отвори, да приобщи и представлява повече гласове на промяната, от ляво, от дясно, от етническите малцинства, от чужбина. И да престанат да се занимават с тривиалностите на ежедневната политическа суета, кой какво казал.

Критикуват БНТ, а се явяват по БНТ?!

Илиян Василев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари