Демагогия със страховете на хората

1
Бях замислил да отскоча до Русе да се ваксинирам тия дни, но реших да поотложа
Бях замислил да отскоча до Русе да се ваксинирам тия дни, но реших да поотложа

Ще се задейства ли прокуратурата за изявлението на Борисов за ваксините?

Бях замислил да отскоча до Русе да се ваксинирам тия дни, но реших да поотложа, споделя в мрежата Ивайло Й. Мен сертификат не ми трябва... Ивайло живее в едно от селата в областта. Продава зарзават на пазара, но чете, интересува се, съветва се. Сега е повлиян от скандалното изказване на Бойко Борисов в Асеновград оня ден, с което пося недоверие и отприщи нови страхове и съмнения у хората, пише Валентин Георгиев за вестник Дума.

Възмутените не са никак малко: "Как не ги е срам. Една стока като се развали и изтече срокът ѝ на годност, се изхвърля, защото става опасна за живота и здравето... така ли мислят за народа или просто искат да си пробутат ваксините?"

"Защо лъжат хората. Имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност "Пфайзер" до 30 септември. Казват удължили го били. Ролята на ваксината е да е безопасна и ефикасна. И питам тези, които вършат престъпления. И ги питам защо продадоха хубавите в гаранционен срок ваксини на Норвегия, а на други подариха? Защо лъжат хората и ваксинират с изтекъл срок на годност? Работят ли тези ваксини? Безвредни ли са за живота и здравето на хората?" Това са едно към едно думите на Борисов.

Бившият Първи обвинява "уплашения Радев", че точно заради това свикал срещата на министрите на тема коронавирус. "Имитира фалшива загриженост, но истината е, че го е страх, че ще загуби изборите", посочи "загриженият" Бойко Борисов. Единственото, което трябвало да направи, е да уволни Кацаров, а не да си прави "предизборен пиар".

Цинизмът на това изказване става още по-голям, защото изглежда Борисов е наясно каква е истината, но целта му е друга - да всява паника и да спира хората, които все пак са решили да се имунизират, дори и с нежелание, виждайки какво се случва. Още повече, че не друг, а неговият бивш министър Костадин Ангелов опроверга началника си предния ден.

Ангелов също се вихри в мрежата и бичува властите и Кацаров, но театрално разкрива как получил "стотици съобщения" и уточнява: "Още през септември Пфайзер/БиОНтех получиха одобрение от Европейската агенция по лекарствата за промяна в разрешението за употреба на ваксината Comirnaty. ЕМА удължи срока на годност на ваксината с 3 месеца. Решението е валидно за целия ЕС, не само за България."

Официално същото огласи и здравното министерство, специално заради Борисов, като уточни, че удълженият срок на годност е записан и в кратката характеристика на продукта.

Прокуратурата трябва веднага да се сезира след това изказване на лидера на ГЕРБ. Първо, за разпространяване на паника чрез невярна информация, насаждане на страх у хората, призив да не се ваксинират, заплаха за човешки животи! Второ, това е чист саботаж на ваксинацията.

Ако въобще имаме прокуратура. Още помним как хората на Гешев нападнаха стръвно в началото на пандемията председателката на Българския фармацевтичен съюз Асена Сербезова, която бе обвинена, че всявала паника, когато огласи, че може да се стигне до недостиг на лекарства. При нея обаче се оказа точно обратното и бе оневинена: "Съобщаването на обществено значима и вярна информация не представлява знак за тревога, а е обществено полезна дейност по информиране на обществото за събития (макар и неблагоприятни), свързани с най-висшите блага в съвременното общество - човешките здраве и живот", пише в решението на съда.

А какво да кажем за случая с Борисов? Реакциите на възмутените са показателни.

Медици приемат казаното като подигравка с труда им: "Как не го е срам да отправя такива обвинения? Не си ли дава сметка, че обижда и цялото медицинско съсловие? Много подъл, лицемерен, гаден, злобен", са част от оценките.

Та нали именно хората на Борисов искаха тежки наказания за тези, които всяват смут. Или сме забравили? Неговите депутати гласуваха тези текстове. И сега този човек излиза и говори лъжи. Това е срещу ваксинациите. Ако той не го докаже, не само трябва да мине през прокуратурата. Той няма право да бъде изобщо политическа фигура оттук нататък, коментира говорителят на правителството Антон Кутев.

Само че Гешев срещу всяването на страх ли се бори? Не си мръдна пръста. Помним и други изказвания, стига да са на "правилните хора" - как нямало да стигнат чувалите за трупове и как ще ги извозват с камиони. И тогава Гешев мълчеше.

Въпреки чудовищния натиск върху Радев и служебния кабинет, остава надеждата, че колкото и лъжи да изговори, Борисов никога повече няма да управлява. За радост на нормалните хора и за ужас на герберските калинки. А за мизерията на народа и упадъка на родината има кой да го съди! Бог бави, но не забравя!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари