Делян Пеевски: Чрез „Лукойл“ се финансира войната

1
Не може една частна компания да притежава врата в държавната граница
Не може една частна компания да притежава врата в държавната граница

Не може една частна компания да притежава врата в държавната граница

Инициативата за прекратяване на концесията на „Лукойл“ за пристанище „Росенец“ е наша. Изработихме я заедно с ГЕРБ. ДБ веднага се включиха да я подкрепят, ПП умуваха, после казаха, че ще я подкрепят. Това заяви народният представител от ДПС Делян Пеевски пред журналисти в кулоарите на парламента. Днес с изненада наблюдавам как ПП твърдят, че е тяхна инициатива, допълни той. Законопроектът ще бъде внесен от всички.

"Държавата нищо не направи по времето на служебните кабинети с тази тема, имаше пълно бездействие с отнемането на „Росенец“. Реално чрез „Лукойл“ се финансира войната. Това трябва да спре и държавата да има абсолютен контрол над компанията. Не може една частна компания да притежава врата в държавната граница", категоричен бе Пеевски.

"Затова сега направихме следното – дадохме на министъра седмичен срок, след като се приеме законопроектът от парламента, пристанище „Росенец“ да бъде отнето от „Лукойл“ и да приключи безконтролната врата, обясни народният представител от ДПС. В момента няма никакъв контрол на държавата върху вноса и износа на горива. Държавата трябва да направи истински контрол", категоричен бе той.

На въпрос дали ДПС иска да се включи в механизма за вземане на управленски решения между ПП-ДБ и ГЕРБ, Пеевски заяви: „Този механизъм си е техен. Единственото, в което ние ще се включим, е мнозинството от 160 народни представители за попълване на свободните места в регулаторите - ВСС, инспектората и др. Всичко останало е абсолютно тяхно действие като коалиция, некоалиция или както те се наричат. ДПС не е във властта.“

Ние ще участваме в процеса за попълването на регулаторите, където се изисква това мнозинство, другите неща са изцяло на управлението. Ние не участваме в това управление. Още когато гласувахме казахме, че даваме шанс на България да има стабилно управление, евроатлантическо. Нищо повече, обобщи Пеевски.

По отношение на конституционните промени Делян Пеевски заяви: „В момента разговаряме, да видим допирните точки, щом сме готови, всеки си внася проект и в конституционната комисията ги събираме.“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    5
    до № 2
    При Боко плащаха повече, ама на Боко. 180 млн са трохи за държавата, предполагам Лукойл са доволни от по-ниската тарифа
  • 1
    4
    ...
    свинята магнитски здраво въжделее. той да обяснява защо е санкциониран от сащ и как не го е срам да е в парламента след всичко което причини на държавата. квичи така в стремежа си да се хареса на посолството и да свалят калта от мазните му копита.
  • -1
    3
    да го спрат
    тъкмо ще спрат и нафтовозите към украйна!
  • 6
    2
    когато лежиш на опорки
    е така любопитния! Служебния кабинет не е продължавал концесията, тя е сключена от боко за 35 години и сега остават още 24 от тях! Служебния кабинет изкара на светло Лукойл и те платиха за пръв път 180 млн, при боко и кико плащаха „зеро“ едвам получихме дерогация за петрола и пак ще правят обструкции, което ще доведе до покачване на цените! Ако това пристанище прекрати своята дейност, "Лукойл" няма да може да работи и ще предизвикаме поредната криза в сферата на горивата, което ще рефлектира върху икономиката и инфлацията, както и цените на горивата. Целият тил на това пристанище е на "Лукойл". Собствеността на държавата, дадена на концесия, е само кейовата страна и акваторията - защо това е направено така, пак трябва да се обърнем към 2011 г., когато е подписан този конценсионен договор от правителството на боко!
  • -4
    1
    любопитен
    Браво, едно раумно решение. Крайно време беше да се спре този грабеж и финансиране. Само, че да беше казал повече Пеевски - хубаво задава въпроса за бездействието на служебните кабинети, но нищо не казва, че това е по поръчка на техния създадет и архитект - самодържеца Гумен Гадев. Най-накрая България показва, че е държава, а не марионетка. Сега остава да си върнем и собствеността на Камчия. Да няма никакъв повод после джуджето-диктатор да тръгне да защитава някакви интереси на ватниците в България.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари