Делото за катастрофата с убитите полицаи край Бургас влиза в съда

0
Обвиняем по делото за умишлено причиняване на смърт на държавните служители е сирийският гражданин Омар Аднан
Обвиняем по делото за умишлено причиняване на смърт на държавните служители е сирийският гражданин Омар Аднан Снимка: Галина Тенева, БТА / архив

Обвиняем по делото за умишлено причиняване на смърт на държавните служители е сирийският гражданин Омар Аднан

Година и половина след инцидента, при който загинаха двамата бургаски полицаи, чийто автомобил беше блъснат от автобус, пълен с мигранти, Окръжната прокуратура в Бургас внесе обвинителния акт в съда. Обвиняем по делото за умишлено причиняване на смърт на държавните служители е сирийският гражданин Омар Аднан. От държавното обвинение посочиха в съобщение до медиите, че той е обвинен за това, че при управление на пътнически автобус е нарушил правилата за движение по пътищата, в резултат от което е предизвикал пътнотранспортно произшествие с полицейски автомобил, като по този начин умишлено е причинил смъртта на двама полицейски служители, намиращи се в автомобила.

Инцидентът стана в ранните часове на 25 август 2022 година на едно от най-оживените кръгови кръстовища в Бургас "Трапезица". По време на разследването бе установено, че обвиняемият е управлявал пътнически автобус, в който е имало още 48 чужди граждани, нелегално преминали границата на страната ни с Турция. Общо 47 от тях са се качили в автобуса на 24 август в район на Малко Търново.

В деня на инцидента превозното средство се е движило в посока Бургас като по пътя си обвиняемият не се е подчинил на два сигнала, подадени със „стоп“ палка от граничните власти в Малко Търново и областния център. Едва след навлизане на автобуса в Бургас служителите от "Гранична полиция“, които са преследвали автобуса, са се свързали с колегите си от полицията. Първи на сигнала се отзовават загиналите полицейски служители, които стигат до кръстовище "Трапезица" - там се е предполагало, че автобусът може да бъде спрян след "засечка" с полицейска кола. Вместо да спре тежката машината обаче Аднан е продължил да управлява превозното средство и след навлизане в кръговото кръстовище, блъскайки спрения в него автомобил на МВР. Предстои Окръжен съд - Бургас да насрочи дата на първото заседание по делото.

През април миналата година Аднан бе осъден на четири години и 10 месеца затвор по обвинение за каналджийството на 47 нелегални мигранти, превозвани с автобуса. Тогава стана известно, че за смъртта на двамата служители на МВР е образувано отделно производство. Съучастниците на сириеца също получиха присъди - Абдула Абдулах беше осъден на четири години и четири месеца затвор, а непълнолетният Ахмат Муфат - на една година и 10 месеца. Тримата признаха вината си, а процесът срещу тях премина по реда на съкратената процедура.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    Данчо-ментата и компания
    Дрън-дрън... умишлено причиняване на смърт на държавни служители... Шофьора на автобуса ли накара двамата държавни полу-идиота сами да се натикат с количката си точно под гумите на засилен автобус?! По-скоро шофьорът на автобуса е невинен и трябва да съди идиотите-шапкари от мвр за умишлено предизвикване на тежко ПТП с жертви заради неспазване на правилата за движение по пътищата ! Всички гледахме видеото от инцидента и видяхме как самоубийците от МВР в последния момент изскачат напречно на пътя на засиления автобус, шофьорът с последни сили се опита да им заобиколи колата но просто нямаше време за реакция и ги помете! За това че шапкарите от МВР са търи полу-идиоти с мозъци колкото на шимпанзета, и че са загинали заради простотията си, никой не им е виновен! Ако съдът е честен, трябва да освободи шофьора на автобуса!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари